PROLJETNA OFENZIVA

Kabulom odjekuju eksplozije: Talibani raketama napali veleposlanstva i parlament

 AP

Talibani su preuzeli odgovornost za niz koordiniranih bombaških napada koji su danas potresli diplomatsku četvrt glavnog afganistanskog grada Kabula i nekoliko afganistanskih provincija, a glavne mete su im bila strana veleposlanstva i sjedišta NATO-ovih snaga.

ISAF je preko Twittera objavio da su izbile ulične borbe u blizini nekih NATO-ovih objekata te blizu američke, ruske i njemačke ambasade. Vjeruje se da je napadnuto najmanje sedam lokacija, a prema prvim informacijama nije bilo žrtava.

Strani mediji prenijeli su izjave američkih dužnosnika prema kojima su u napadu najvjerojatnije sudjelovale “skupine militanata naoružane lakšim oružjem i ručnim raketnim bacačima, a možda i bombaši samoubojice”. Afganistanski talibani, preuzimajući odgovornost za napad, objavili su da je riječ o početku njihove proljetne ofenzive protiv stranih snaga u zemlji. Rekli su da su napade planirali nekoliko mjeseci. - Dovesti borce i oružje u glavni grad nije bilo teško, a imali smo pomoć iznutra - izjavio je za Reuters glasnogovornik afganistanskih talibana Zabihula Mudžahid. Dodao je da u napadu sudjeluje nekoliko desetaka boraca.

Riječ je o dijelu grada s jakim osiguranjem. Napadači su se ukopali u nekoliko zgrada, javile su agencije, i otvorili vatru. Afganistanska policija zauzela je tijekom jutra jedno njihovo uporište, a pritom je poginuo jedan militant. Čini se da su talibani primijenili istu taktiku kao i prilikom napada na Kabul u rujnu prošle godine, kad su zauzeli nekoliko gradilišta i otamo pokrenuli napade.

Prema riječima očevidaca, tri granate bačene su na trgovinu u koju najčešće zalaze stranci u blizini njemačke ambasade. Također je javljeno da su dvije granate pogodile stražarski toranj britanske ambasade kraj kojeg je i ured agencije Reuters. Granata je odjeknula pred ulazom u kuću koju u centru grada koriste britanski diplomati, a po diplomatskoj četvrti dizali su se stupovi dima. Njemačko veleposlanstvo pretrpjelo je znatna oštećenja. Zaposlenici stranih ambasada, javljeno je, krili su se unutar zgrada čekajući da se napad završi.

Prema izvještajima, napadnuta je zgrada afganistanskog parlamenta u koju su napadači pokušali prodrijeti, no bili su zaustavljeni. Napali su i Star hotel blizu predsjedničke palače i iranskog veleposlanstva. Reuters je izvijestio da se nekoliko članova afganistanskog parlamenta uključilo u borbu protiv talibana. - Predstavnik sam svog naroda i moram ga braniti - izjavio je kandaharski predstavnik Naim Hamidzai Lalai.

Najnoviji napadi pojačat će neizvjesnost uoči planiranog povlačenja stranih snaga iz zemlje do kraja 2014. Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako se čini da je u napad uključena i tzv. mreža Hakani, nazvana po obitelji koja je vodi, saveznik talibana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:18