TEŠKA SITUACIJA

Južnoafrička Republika je na prijelomnici: Po prvi puta bi u vladu mogla ući bjelačka stranka, mnogi su neskloni tom rješenju

JAR se na međunarodnoj sceni aktivirao kao predstavnik angažirane politike nesvrstanih

Cyril Ramaphosa (lijevo), John Steenhuisen (centar) i Julius Malema (desno).

 Phill Magakoe/Afp

Mnogo je neodgovorenih pitanja nakon nedavnih južnoafričkih izbora. Primjerice, kako će izgledati vlada nacionalnog jedinstva pod vodstvom Afričkog nacionalnog kongresa. Hoće li i koliko dugo preživjeti? I što će se dogoditi ako ne uspije?

"Koalicijske vlade funkcioniraju u zemljama poput Njemačke, u kojima postoji povijest takve vladavine i gdje državna uprava ima relativnu autonomiju, a nema toliko nejednakosti. U Južnoafričkoj Republici politička trgovina izuzetno je žestoka i zbog toga su koalicijske vlade teško održive", rekao je za Financial Times Adam Habib, akademik i direktor londonskog sveučilišta SOAS.

Međutim, Afrički nacionalni kongres (ANC), oslobodilački pokret koji se pod vodstvom legendarnog Nelsona Mandele transformirao u stranku, prvi put od 1994. nije osvojio dovoljno glasova da oformi parlamentarnu većinu i zato mora koalirati s najmanje dva partnera.

Predsjednik stranke Cyril Ramaphosa predložio je stvaranje vlade nacionalnog jedinstva. Nakon neizvjesna dva tjedna objavljeno je da će se vjerojatno ići u dogovor s Demokratskom unijom (DA) i Strankom slobode Inkatha (IFP).

Iz perspektive tržišta riječ je o najboljem ishodu za zemlju koja se 30 godina od rušenja aparthejda nalazi u dubokoj krizi. Društveno-ekonomski indikatori izuzetno su loši. Crnački emancipacijski pokret pod vodstvom Mandele borio se za desegregaciju društva i pravo crnačkog stanovništva na obrazovanje. Međutim, istraživanja pokazuju da 80 posto današnjih devetogodišnjaka ne zna čitati s razumijevanjem. To je samo djelić priče.

ANC dobio je samo 40 posto i ostao bez potrebne većine u parlamentu. Demokratska unija, s kojom bi Ramaphosa trebao koalirati, najjača je oporbena stranka. Vodi je John Henry Steenhuisen. Zalaže se za stvaranje boljih uvjeta za poslovanje privatnog sektora, a prioritet joj je politika rasta. Stranka mahom predstavlja bjelačko stanovništvo u JAR-u, a nastala je kao izdanak Progresivne stranke, koja je bila protiv aparthejda. Međutim, za kritičare, to je u prvom redu stranka naklonjena interesima (bjelačkog) krupnog kapitala.

image

Prosvjed zbog pregovora o koaliciji

Phill Magakoe/Afp

Za loš plasman ANC-a najzaslužnija je stranka uMkhonto weSizwe (MK) Jacoba Zume, protjeranog šefa ANC-a i bivšeg predsjednika države. Zuma je prije nekoliko dana od vrhovnog suda zatražio da spriječi prvo zasjedanje parlamenta (na kojem se izabire novi predsjednik) tvrdeći da su "izbori bili neregularni". Bilo je to nakon što se nisu ostvarile najave da bi ANC mogao koalirati sa Zuminom strankom i strankom drugog otpadnika iz ANC-a Juliusa Maleme.

Malema vodi Borce za ekonomsku slobodu (EEF), stranku koja se zalaže za izvlaštenje zemljišta te nacionalizaciju središnje banke i bogatih južnoafričkih rudnika. Žestoko se protivi bilo kakvom savezu sa strankom DA.

image

Prizor nakon poplava u Južnoj Africi.

Gianluigi Guercia/Afp

I dobar dio ANC-a protivi se koaliranju s DA-om. Prema njima, sudjelovanje te stranke u vlasti čuva (neodrživi) status quo u zemlji i znači napuštanje progresivnih državnih mjera kojima se nastoji smanjiti nejednakost. Ne slažu se ni mnogi birači. "ANC je postao kokos. Bijel je iznutra i podržava bjelačke politike", kazao je jedan građanin s kojim je razgovarao FT.

Trideset godina od ostvarenja sna o pravednom društvu, za većinu se prosječnih građana život je i dalje jako težak. Stvorena je crnačka srednja klasa, ali kriminal i nezaposlenost divljaju, a prekidi u opskrbi električnom energijom i pitkom vodom svakodnevna su pojava.

Rezultati izbora i naknadni pregovori pokazuju još jedan zabrinjavajući trend. U Južnoafričkoj Republici ojačala je identitetska politika.

Habib smatra da JAR ulazi u eru političke nestabilnosti i da postoji opasnost da zemlja otkliže prema disfunkcionalnom tipu vladavine po uzoru na Zimbabve. Prema njemu, riječ je o posljedicama loših politika ANC-a.

Slično kaže i Moeletsi Mbeki, politički analitičar. "ANC se ispočetka činio kao lijepa priča, jedna od onih u koje svi volimo vjerovati. Ali podbacio je u previše područja: obrazovanju, javnom zdravstvu, stambenoj politici, ekonomiji. Baš kao i mnoge druge oslobodilačke stranke Afrike, okrenuo se nacionalističkoj retorici nadajući se da crno stanovništvo neće vidjeti njegove pogreške", kaže Mbeki čiji je otac robijao s Mandelom. Prema njemu, nakon 15 godina korupcije, kolapsa infrastrukture i ekonomske stagnacije svima je jasno da ANC nema sredstva koja su potrebna za upravljanje zemljom. "ANC treba u potpunosti ukloniti i implementirati politike koje će potaknuti ponovnu izgradnju proizvodnih kapaciteta u zemlji, smatra. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 21:58