SLIJEDI SJEČA MINISTARA

JUTRO NAKON NAJTEŽE ATENSKE NOĆI Tsiprasova vlada je pred padom, Nijemci vrte glavom: 'Bolje bi bilo da ste izašli iz eurozone'

Hrvatski udio u hitnoj posudbi Grčkoj procjenjuje se na nekih 50 milijuna eura
 screenshot

ATENA - Dan nakon najvećih nereda u Grčkoj ta zemlja se nalazi u jednoj od najnestabilnijih pozicija. Iako je premijer Aleksis Tsipras izgurao ključni plan štednje u parlamentu, uz pomoć proeuropskih oporbenih stranaka, čini se da je nepovratno izgubio većinu u parlamentu - čak 32 zastupnika Tsiprasove stranke Syrize glasalo je protiv prijedloga sporazuma.

Suočen s pobunom unutar vlastitih redova, Tsipras planira rošadu u svojoj vladi, u kojoj će najvjerojatnije zamijeniti sve ministre koji se suprotstavljaju aktualnom sporazumu o štednji.

FOTO: ATENA GORI, GRČKA TONE U KAOS Parlament prihvatio paket reformi: 'Ovo je državni udar, zločin protiv čovječnosti'

Među brojnim protivnicima plana štednje nalaze se i predsjednik parlamenta, kao i bivši ministar financija Yanis Varoufakis, koji je sporazum usporedio s Versajskim ugovorom iz 1919. godine, kada su poraženoj Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata nametnute reparacije koje nije mogla plaćati.

Tsipras je pred zastupnicima priznao kako je prihvatio paket mjera u koji ne vjeruje, i koji će naškoditi Grčkoj, no da je jedina alternativa kaotičan bankrot koji bi bio katastrofalan.

- Znam da su fiskalne mjere stroge, da neće koristiti grčkoj ekonomiji, ali sam ih prisiljen prihvatiti, rekao je prije glasanja u kasnim noćnim satima.

Lijevi mediji u Grčkoj nakon izglasavanja mjera u parlamentu pišu kako ‘Tsipras nastavlja, ranjen.’ - Vlade padaju kad izgube podršku naroda, stoji na jednoj od naslovnica.

U međuvremenu, njemački ministar financija Wolfgang Schaüble izjavio je kako bi za grčku još uvijek bilo bolje da privremeno napusti eurozonu kako bi joj se dio dugova mogao otpisati.

Schaüble vjeruje kako će grčki dug teško biti održiv bez otpisa od strane europskih vjerovnika, no takav potez bio bi ilegalan prema važećim sporazumima EU.

Međunarodni monetarni fond također bi preferirao otpis dugova, a njegova šefica Christine Lagarde je optimistična premda otpis za sada nije jedna od opcija.

- Imam neke nade, jer prije par sati čula sam neke pozitivne glasove vezane uz reprogramiranje dugova, izjavila je za CNN.

MMF kao institucija tvrdi da je Grčkoj potreban puno velikodušniji plan rješavanja dugova nego onaj koji se sad nudi. Idealna opcija bila bi 30-godišnja odgoda plaćanja dugova.

Sve te opcije odbojne su njemačkim i drugim vladama, koje ne žele reći svojim glasačima kako se novac posuđen Grčkoj neće vratiti.

Danas ujutro, ministri financija iz svih 28 država EU započeli su sastanak putem video-veze kako bi sklopili dogovor oko isplate prvih 7 milijardi eura. Ta cifra servisirala bi grčke dugove koji dolaze na naplatu u ponedjeljak, i spriječila bankrot.

Očekuje se da će sve države doprinjeti, uključujući i Hrvatsku, kroz Europski mehanizam stabilnosti, unatoč protivljenju Ujedinjenog Kraljevstva i Češke, jer će eurozona biti jamac za novu posudbu. Naš udio u hitnoj posudbi Grčkoj procjenjuje se na nekih 50 milijuna eura.

'TSIPRAS VIŠE NEĆE MOĆI MIRNO HODATI ULICAMA, OVO JE IZDAJA!' Zgroženi Grci u potpunoj nevjerici: Zašto smo glasali?

Ako se izbjegne kriza u ponedjeljak, Grčku će čekati otplata još 86 milijardi eura u trećoj tranši financijske pomoći, koja će spašavati grčke banke. Od tog iznosa, očekuje se da će zemlje eurozone skupiti 50 milijardi eura, MMF 16, dok će se ostatak prikupiti prodajom državne imovine i novim zaduživanjima na tržištu kapitala.

Stav grčkog naroda o novim mjerama štednje koje Grčka mora prihvatiti ukoliko želi međunarodnu pomoć najbolje se isčitao sinoć, kada su padali molotovljevi kokteli na Trgu Sintagma u Ateni.

Za sada Tsipras ima podršku parlamenta, uz pomoć oporbenih zastupnika, no oni u bilo kojem trenutku mogu odlučiti uskratiti mu podršku, nakon čega njegova vlada više neće imati većinu, i Grčku bi mogli čekati novi izbori, koji bi dodatno otežali situaciju u toj državi.

Lalovac: Pomoći ćemo, ali ne novcem iz proračuna

Hrvatska će sudjelovati u pomoći Grčkoj, ali ne novcem iz proračuna, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac.

Europski mehanizam financijske stabilnosti (EFSM) najbrži je model pomoći Grčkoj, ustvrdio je Lalovac, dodavši da će u pružanju pomoći toj zemlji sudjelovati i zemlje izvan eurozone, kojima je zauzvrat ponuđena kao kolateral gotovina na računu Europske središnje banke (ECB).

"Ukoliko se dogodi 'nepovrat' tih sredstava, nama se garantira sredstvima Europske središnje banke", izjavio je Lalovac i rekao da Hrvatska neće stvarati probleme, napomenuvši da nema puno vremena, jer se danas i sutra moraju ratificirati ti ugovori u eurozoni.

"Sudjelujemo, ne pravimo probleme, ali nema opterećenja za proračun", istaknuo je ministar Lalovac.

Kako je pojasnio, Grčka se zadužuje, a ukoliko ne vrati te dugove, novac se isplaćuje iz EU proračuna, pri čemu bi tada za Hrvatsku nastala obveza uplate temeljem garancije, no kako je ministar financija istaknuo "mi nećemo uplaćivati nego ćemo se pokriti tim kešom koji je na računu Europske središnje banke".

"Pomažemo, samo bez sredstava građana Republike Hrvatske", zaključio je Lalovac.

Ranije ovoga tjedna ministar Lalovac u Bruxellesu je novinarima kazao da su "rađene neke projekcije", prema kojima bi za Hrvatsku obveza bila 50-tak milijuna eura jamstva. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:33