RAPORT IZ WASHINGTONA

Jutarnji s Trumpom u najvažnijem danu njegove kampanje

Kontroverzni kandidat jučer je u blizini Bijele kuće otvorio svoj novi hotel koji bi Amerikance trebao podsjetiti zašto bi, ipak, on trebao biti predsjednik
Dopisnica Jutarnjeg Ana Muhar, osim na sam događaj za koji se akreditiralo 4500 novinara, imala je priliku biti gost i na posebnoj Trumpovoj večeri za prijatelje i obitelj na kojoj je bio i vlasnik licence Miss Universe Vladimir Kraljević

Iako je prenamjena stare zgrade pošte u luksuzni hotel počela prije nego što se njegov vlasnik kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, poruka je jasna: Donald Trump osvaja Washington.

Jučer u zoru, dok se Washington tek budio, novi Trump International Hotel u centru grada, na Aveniji Pennsylvania koja vodi do Bijele kuće, činio se kao najvažnije mjesto u gradu.

Pristup hotelu gotovo je nemoguć, čuvaju ga deseci pripadnika sigurnosnih i tajnih službi i policije. U predvorju hotela, koji je već u sedam ujutro pun dama i gospode u odijelima, njihovu kavu i kroasan prekidaju policajci sa psima. Na jednom od katova iznad od sinoć boravi Donald Trump s obitelji i opreza nikad dosta.

Večer prije

Točno tjedan prije dana odluke mnogi nisu vjerovali da će se “Big Boss” pojaviti na otvorenju svojega hotela. Donald Trump ne samo da je došao nego je večer prije otvorenja, u utorak, nakon povratka s Floride malo prije ponoći, barem sat vremena proveo sa svojim gostima, rukujući se, razgovarajući, pozirajući za fotografije. Prva osoba kojoj se obratio ušavši u impozantno predvorje s raskošnim kristalnim lusterima bio je američko-hrvatski poduzetnik Vladimir Kraljević, nositelj licence Miss Universe Hrvatska. “Divim ti se, ti si moj idol”, rekao mu je Kraljević, na što mu je Trump odgovorio: “Znao sam da ćeš doći”. Dvojicu muškaraca veže više od tri desetljeća prijateljstva i 20 godina poslovnog partnerstva.

Atmosfera koja je preplavila prostoriju kada se u njoj pojavio Donald Trump mješavina je dječjeg uzbuđenja i divljenja, s učestalim uzvicima slogana njegove predsjedničke kampanje “Make America Great Again!” (u slobodnom prijevodu, učini Ameriku ponovno velikom, sjajnom). Navodno se više od 4600 novinara prijavilo kako bi pratili službeno otvorenje hotela, a to je odobreno za njih 193.

Očito je da ovo nije uobičajena ceremonija otvaranja hotela. Razumljivo je da su novinari ovdje samo zbog Donalda Trumpa, najkontroverznijeg predsjedničkog kandidata u povijesti SAD-a, koji ne samo da ne pripada washingtonskom političkom establishmentu nego ga nastoji uzdrmati do neprepoznatljivosti.

Ja sam jedna od rijetkih novinarki iz Europe kojoj je omogućen pristup ovom događaju, u kojem se isprepliću politika, biznis i šoubiznis, kako je to često slučaj s jednim od najprepoznatljivijih Amerikanaca u novijoj američkoj povijesti, te ujedno jedina koja ga je večer prije otvaranja imala prilike upoznati i s njime nakratko porazgovarati. Uživo, Trump je visok, markantan muškarac. Imidž klauna, tako čest pred TV kamerama, večeras izostaje. On je pristupačan, pristojan i smiren. Djeluje poput ozbiljnog biznismena u druženju s djelatnicima. Uz njega je stariji sin Donald Junior, kojeg predstavlja okupljenima kao nasljednika svojeg poslovnog carstva. Donald Junior, s kojim sam prije više od dvije godine, radila intervju, pristojan je kao uvijek. Pozdravlja me i zahvaljuje što sam doputovala iz Europe. Kad na inzistiranje svoje pratnje napušta prostoriju, Donald nam govori: “Djeco, moram dalje!”

Trumpov podsjetnik

Hotel Trump International Washington preslika je uobičajenih interijera Trumpovih nekretnina - golem, luksuzan, u sjaju zlatnih štukatura i raskošnih sagova. Lokalci mi govore da je još prije dvije i pol godine bio samo još jedna ružna zgrada i fascinirani su rezultatom. I sve je to postignuto, kako stoji u poruci na panoima uoči konferencije za novinare, “ispod budžeta, prije vremena”.

Trump, očito, želi podsjetiti na svoju efikasnost hotelskog magnata, koju želi dovesti u Bijelu kuću. Sunčan je dan i prekrasna zgrada hotela presijava se na suncu baš kao i Bijela kuća na kraju Avenije, koja se ovih dana čini nadomak Trumpu, a opet daleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:44