ODOBRIO GA EP

Junckerov plan uskoro operativan

EU Commission President Jean Claude Juncker gives a joint press with European Council President Donald Tusk and Italian Prime Minister Matteo Renzi (out of frame) following the European Union summit at the EU headquarters in Brussels on December 18, 2014. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS / AFP

Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu velikom većinom izglasao uredbu o osnivanju Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), ključni element investicijskog plana Europske komisije kojim se namjerava angažirati 315 milijardi privatnih i javnih investicija radi pokretanja europskog gospodarstva.

Tekst je izglasan sa 464 glasa za, 131 protiv i 19 suzdržanih glasova.

"Sada očekujemo da se investicijski plan vrijedan 315 milijardi eura počne provoditi kako bi se ponovno pokrenule investicije diljem EU-a, da podupre političke prioritete koje smo postavili, poput energetske unije, financiranja malih i srednjih poduzeća i digitalne infrastrukture te tako potakne gospodarski oporavak koji stvara prijeko potrebna radna mjesta diljem kontinenta", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Sada nakon što je uredba dobila zeleno svjetlo u Parlamentu isto treba učiniti Vijeće, to jest države članice. Očekuje se da će Vijeće to ubrzo napraviti pisanom procedurom tako da će uredba stupiti na snagu početkom srpnja, a EFSI bi trebao u potpunosti biti operativan do rujna.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je investicijski plan u studenom prošle godine. Ključni element je stvaranje Eruopskog fonda za strateške investicije s pet milijardi eura kapitala Europske investicijske banke te 16 milijardi jamstava, a polovicu od toga, osam milijardi osigurano je iz europskog proračuna kao jamstvo EIB-u u slučajevima da se aktivira jamstvo.

Tih ukupno 21 milijardu eura trebalo bi privući 315 milijardi eura uglavnom privatnih, ali i javnih investicija diljem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48