AFERA WIKILEAKS

Julian Assange dogovara predaju s britanskom policijom?

Osnivač WikiLeaksa borit će se protiv izručenja Švedskoj jer smatra kako je uhićenje zbog navodnih silovanja samo izlika da ga se na kraju preda SAD-u
 AFP

LONDON - Julian Assange s britanskom policijom dogovara uvjete svog dolaska na ispitivanje, izjavio je u ponedjeljak njegov odvjetnik Marc Stephens. Osnivač WikiLeaksa i trenutačno najtraženija osoba na svijetu na taj se korak odlučio nakon što su britanske vlasti primile nalog za njegovo izručenje Švedskoj koja ga tereti za silovanje, prisilu i zlostavljanje dvije žene.

Assange sve optužbe oštro odbacuje tvrdeći kako je riječ o namještenom političkom procesu protiv njega zbog objave više od pola milijuna tajnih dokumenata američke diplomacije koji su već do sada izazvali burne reakcije diljem svijeta.

Prema pisanju britanskog Independenta , Assangeov odvjetnik navodi kako će se boriti protiv izručenja Švedskoj jer smatraju da je uhićenje zbog navodnih silovanja samo izlika da ga se na kraju preda američkim vlastima.

Iako je potvrdio kako dogovaraju uvjete ispitivanja, Stepehns nije želio reći kada će ono održati.

Britanske su se vlasti uključile u potjeru za Assangeom jer se vjeruje kako trenutačno živi negdje na području Velike Britanije, točnije jugoistočne Engleske. Televizijska kuća SkyNews navodi kako je policija spremna privesti ga u svega nekoliko sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:43