NOVE NEVOLJE ZA MOGULA I U SAD-u

Još jedan skandal za Murdochove medije: Htjeli prisluškivati i obitelji žrtava 11. 9.

Senator Jay Rockefeller i republikanac Peter King uspjeli su natjerati FBI da pokrene istragu Murdochovih medija u SAD-u
 AFP

LONDON - Godinu dana trajala je bitka Ruperta Murdocha za akviziciju britanske televizijske mreže BSkyB, od koje je ovoga tjedna bio primoran odustati. Time je u posljednja dva tjedna postao dvostruki gubitnik; odustajanju od BSkyB-a, prethodilo je gašanje njegova prvog britanskog naslova. Dok na Otoku traje istraga koja svakodnevno pronalazi nove žrtve i osumnjičenike , a zgrada News Internationala, britanskog ogranka Murdochova globalnog carstva, nalik je na mjesto zločina, koje policajci svakodnevno posjećuju, novi val potencijalnih nevolja dolazi s druge strane Atlantika.

Kontaktirali policajca

Dok se u Westminsteru u srijedu vodila rasprava tijekom koje su se sve tri vodeće stranke, vladajuća koalicija torijevaca i liberalnih demokrata te laburisti na strani opozicije, postavili protiv Murdocha, u Washingtonu se prvi put otkad je izbio skandal počelo spominjati Murdochovo ime.

Američki kongres spominjao je istragu FBI-a o eventualnim nezakonitim metodama kojima se News Corporation služio u SAD-u. Senator Jay Rockefeller na čelu trgovinskog komiteta, uz republikanca Petera Kinga, uspio je natjerati FBI da pokrene istragu o tome jesu li Murdochovi mediji hakirali govorne pošte telefona žrtava terorističkog napada 11. 9. i njihovih obitelji.

Takve sumnje dolaze nakon što je tabloid The Daily Mirror objavio informaciju da je News of the World, tabloid odgovoran za skandal, kontaktirao jednog bivšeg njujorškog policajca i privatnog istražitelja. Tvrde da su mu ponudili novac za podatke o telefonskim brojevima žrtava, kao i ispis poziva koje su obavili i primili u danima koji su prethodili napadima na World Trade Center.

Zbog ovakvog razvoja događaja Murdoch se može samo nadati da će britanske nevolje to i ostati. Naime, znatno veći dio poslovanja News Corporationa dolazi upravo iz SAD-a. Samo televizijska mreža FOX donosi mu više od pola ukupnog profita. Fox News, jedan od 27 kanala mreže FOX, prati više od 100 milijuna američkih kućanstava. Murdoch je i vlasnik novina Wall Street Journal, New York Post i filmskog studija 20th Century Fox.

Brooks će se odazvati

Istodobno, politički vrh Britanije sve mu je manje naklonjen. Nick Clegg, zamjenik premijera, poziva na ispitivanje Murdocha, njegova sina Jamesa i Rebeke Brooks, direktorice News Internationala pred zastupnicima . Kako Murdochovi nisu britanski državljani, oni na to ne mogu biti prisiljeni. Brooks je ipak potvrdila da će se odazvati, ali otac i sin Murdoch čekaju da im se obrati sud. Pred zastupnike ne izlaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:39