TAJNI DOKUMENTI

JFK je ovako trebao objaviti da je počeo Treći svjetski rat: 'Braćo Amerikanci...'

 AP

Američki predsjednik John F. Kennedy u listopadu 1962. godine imao je pripremljen govor kojim bi narodu objavio američku invaziju na Kubu.

Sudeći prema privatnim spisima Roberta F. Kennedyja koje je objavlila Predsjednička knjižnica John F. Kennedy, govor bi uslijedio ukoliko bi sovjetski brodovi prevozeći strateške nuklearne projektile stigli na otok.

Kubanska (raketna) kriza počela je prije 50 godina, ali čak i u današnje vrijeme svjetska javnost i dalje otkriva koliko je nuklearni rat zapravo bio blizu tijekom tih 13 napetih dana.

"Braćo Amerikanci, teška srca, ali uz obvezno izvršenje moje zakletve, naredio sam - a američke zračne snage uspunile su - vojne operacije uz upotrebu samo konvencionalnog oružja, kako bismo uklonili nuklearno oružje s Kube" - stoji u skiciranom govoru kojeg je JFK namjeravao pročitati.

Ta rečenica je među još mnogo privatnih misli otkrivenih u novim papirima koje je objavio ured Roberta F. Kennedyja. Inače, on je služio kao glavni državni odvjetnik i bratov bliski suradnik tijekom raketne krize.

Profesor Graham Allison sa Sveučilišta Harvard, inače stručnjak za Kubansku krizu, tvrdi u Christian Science Monitoru da bi američki napad na Kubu gotovo sigurno bio početak Trećeg svjetskog rata u kojem bi živote izgubilo najmanje nekoliko stotina milijuna ljudi.

- Ako krenemo, udarit ćemo snažno - napisao je RFK.

RFK je zapisivao bilješke na sastanku oko mogućeg zračnog napada na Kubu. "Invazija mora uslijediti!" - bila je McNamarina poruka.

Profesor Allison smatra da bi Rusi na invaziju uzvratili taktičkim nuklearnim oružjem.

Amerikanci nisu znali da se manje nuklearne rakete već nalaze na Kubi.

Papiri Roberta F. Kennedyja otkrivaju da do sukoba nije došlo jer su i JFK i sovjetski premijer Nikita Hruščov shvatili do čega bi on doveo.

Sovjetski brodovi koji su na Kubu prevozili nuklearne rakete okrenuli su se natrag zahvaljujući nizu javnih, privatnih i tajnih koncesija - uključujući povlačenje NATO-ovih raketa iz Turske.

Unutar objavljenih dokumenata: Atentat na Castra i crteži Liberty Bella

Robert F. Kennedy savjetovao je JFK-a tijekom invazije na Zaljev svinja i Kubanske krize, ključnih trenutaka tijekom bratovog predsjedovanja.

Njegova titula glavnog državnog odvjetnika "skrivala je njegovu pravu ulogu najbližeg predsjednikova savjetnika i povjerenika, te osobe kojoj je predsjednik najviše vjerovao", rekao je novinar i povjesničar Michael Dobbs.

Sedam kutija novoobljavljenog materijala sadrži Kennedyjeve telegrame, izvješća, transkripte sa sastanaka i rukom pisane bilješke, uz crteže i citate na marginama.

Na jednoj stranici, pored iscrtanih stranica o invaziji na Zaljev svinja, nalazi se crtež Liberty Bella uz skraćeni citat napisan na spomeniku poginulim poljskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu u Italiji.

Također, više od 100 pripadnika CIA-e je zarobljeno ili ubijeno tijekom invazije na Zaljev svinja.

Jedan CIA-in dokument otkriva Castrov profil. U njemu stoji da je kubanski diktator "nestabilan, osjetljiv, nestrpljiv i grub".

Drugi dokument, pak, otkriva planove za atentat na Castra, uključujući plan iz 1964. uz pomoć mafije.

Mafija i kubanske izbjeglice u konačnici su se dogovorili za iznos od 100 tisuća dolara za Castrovo ubojstvo, 20 tisuća dolara za glavu njegova brata Raula, 20 tisuća za Che Guevaru, plus 2,5 tisuće dolara za troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:20