BRUTALAN PRIRUČNIK

JEZIVA PRAVILA ISLAMSKE DRŽAVE Naši ratnici imaju pravo silovati sve zarobljene djevice!

 AFP

Salman Rushdie, veliki islamski pisac i intelektualac, u jednom je od svojih eseja vrlo jasno definirao kako se radikalni islamisti (kao i radikalni katolici, dodajemo) zapravo silno boje žena.

One su im nejasne, ne znaju što bi s njima - osim što baš eto one donose na svijet novi naraštaj - pa se stoga i jedni i drugi radikali silno trude kako bi im na bilo koji način onemogućili bilo kakvo sudjelovanje u javnom životu.

Sve su robinje

A onda se pojavila Islamska država (IS), navodni kalifat, koji je postao jednom od najvećih i nabogatijih terorističkih organizacija. Pa su prvo definirali svoj obrazovni program, a sada nam je, preko britanskog Independenta, u ruke stigao i njihov “priručnik” o ponašanju sa ženama koje nisu “ispravne vjere”. One se - bilo kršćanke, pripadnice šijitske verzije islama ili bilo koje druge vjere koja ne odgovara stajalištima samoprozvanog kalifa - smatraju robinjama. Među njima je trenutno, koliko je poznato, najveći broj žena iz etničke skupine jazida koje su pale u ruke ovim bezumnim džihadistima.

Priručnik ističe kako je sasvim prihvatljivo uzeti nemuslimansku ženu u zatočeništvo i s njom raditi što god uzniku padne na pamet. Riječ je o jednoj od najstrašnijih definicija unutar današnjeg svijeta koja podsjeća na razdoblja Drugog svjetskog rata kada su postojali na njemačkoj i japanskoj strani bordeli u kojima su žene bile prisiljene pružati seksualne usluge vojnicima. Do danas taj problem, iako je bilo žena koje su o tome pričale, nije do kraja riješen ni kad je riječ o ratu na prostoru bivše Jugoslavije (a nisu samo žene bile žrtvama seksualnog zlostavljanja).

Prijedlozi za postupanje

IS tako poručuje svojim “borcima” da je sasvim dovoljno da osoba ne vjeruje u islam i da zbog toga može postati robom. A onda slijedi niz prijedloga kako postupati s takvim ženama: najstrašnije od svega je da ih se može silovati bez obzira koliko su stare. Jer, one naprosto nisu vrijedne bilo kakve sućuti. Naime, kako se ističe u dokumentu koji je izdao IS, žena koja ne vjeruje (u ono što određuje kalif) u potpunosti je podređena pripadnicima te skupine. Dakle, imamo važnu razliku koja može objasniti snažan porast IS-a u odnosu na al-Qa’idu.

Radite što god poželite

Dok je mreža koju je godinama vodio Osama bin Laden nudila svojim sljedbenicima desetke djevica koje ih čekaju u raju, nakon što se raznesu bombom ili “mučenički” poginu u napadu na civilni cilj, IS je bitno praktičniji. Žene su tu, možda nisu nužno djevice, ali kad osvojimo neki grad na raspologanju su borcima. U priručniku čak navode kako i sveta knjiga odobrava spolne odnose sa zatočenicima. I ne samo to, može ih se prodavati, dijeliti među borcima jer njihovo pravo glasa ne postoji. One su naprosto roba, može ih se tući, zlostavljati i s njima raditi što god muškarac, borac, pomisli. Ako toj sirotoj ženi padne na pamet pobjeći, ali u tome ne uspije, priručnik kaže kako šerijatski zakon ne predviđa kaznu.

No, IS-u ni to ne smeta, ako ju se uhvati ona mora biti kažnjena kako niti jednoj drugoj ne bi palo na pamet nešto slično. Ako je itko i do sada imao bilo kakvih dvojbi oko IS-a, sada je konačno sasvim jasno da je riječ o strašnoj, neljudskoj i uništenja vrijednoj terorističkoj skupini koja s islamom nema ali baš nikakve veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:22