VOĐA SRPSKIH RADIKALA

JER JE ON TAKO HTIO Šešelj ipak ostaje u Haagu

(FILES) A file photo taken on March 6, 2009 shows Serb ultranationalist leader Vojislav Seselj attending his trial on charges of crimes against humanity at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague. The tribunal is to rule on May 4, 2011 on a demand by Seselj to be acquitted for war crimes and crimes against humanity following the prosecution's presentation of evidence during the first stage of the process. He is charged with the persecution of Croat, Muslim and other non-Serb populations and their expulsion from areas of Croatia, Bosnia and Serbia between 1991 and 1994. AFP PHOTO/ POOL /VALERIE KUYPERS ***netherlands out - belgium out***
 AFP

Haaški sud odlučio je prekinuti proceduru ispitivanja može li Vojislav Šešelj biti pušten na uvjetnu slobodu do izricanja kazne.

To znači da Šešelj neće biti pušten na slobodu nego i dalje ostaje u haaškom pritvoru čekati presudu. Predao se dobrovoljno Haagu još u veljači 2003. a da još uvijek ne zna kad će mu biti izrečena prvostupanjska presuda za poticanje na zločine u Hrvatskoj i BiH. Nevjerojatno dug postupak dodatno se odužio jer je zbog smjene suca koji je kritizirao predsjednika Haaškog suda morao biti imenovan novi sudac, a on traži dodatno vrijeme da bi se upoznao s postupkom.

Da je to htio, Šešelj bi izricanje presude čekao u Beogradu. Haaški sud je 4. srpnja zatražio od Vojislava Šešelja da se pismeno izjasni hoće li se pridržavati uobičajenih uvjeta pod kojima sud pušta optuženike, a od Vlade Srbije zatražili su pisane garancije. No Šešelj je poručio da mu napamet ne pada pridržavati se ikakvih pravila, da ne namjerava biti niti u kućnom pritvoru niti izbjegavati medije, pa je sud konačno odustao od pokušaja da ga privremeno puste. Sud je jučer na svojim internetskim stranicama objavio odluku suca Jean Claudea Antonettija da se prekida procedura koja je trebala prethoditi uvjetnom oslobađanju.

Srbija je bila spremna izdati garancije, ali pod uvjetom da se Šešelj izjasni da će poštivati pravila. Suci su dali Šešelju tri dana da se izjasni prihvaća li uvjete pod kojima bi bio pušten: kućni pritvor, zabranu kontakta sa žrtvama i svjedocima i zabranu razgovora o suđenju s bilo kim osim sa svojim pravnim savjetnicima. Šešelj je odbio čak i odgovoriti pismeno, nego je u razgovoru sa sudskom tajnicom rekao da ne prihvaća nikakve uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:55