'SJEVERNO MORE'

JEDNO OD NAJVEĆIH SVJETSKIH ČUDA Od ovog jezera, najstarijeg i najdubljeg na svijetu - možda zavisi budućnost svijeta

 Screenshot/Wikipedia

Ogromno poput mora, rusko Bajkalsko jezero jedno je od najvećih svjetskih prirodnih čuda.

Površinom većom od Belgije, sedmo u svijetu po veličini, staro oko 25 milijuna godina i duboko 1.624 metra, Bajkalsko jezero je i najveće slatkovodno jezero koje sadrži oko 20% svjetske zalihe slatke vode.

Osim što je najdublje i najstarije na svijetu, Bajkalsko jezero koje se nalazi u Sibiru u azijskom dijelu Rusije zasigurno je i jedno od najljepših jezera na svijetu, pogotovo tijekom hladnih sibirskih zima.

U drevnim kineskim tekstovima, ovo jezero je bilo poznato i kao “Sjeverno more”. U njega se ulijeva više od 300 rijeka – ali samo jedna, Angara, teče van.

Nalazi se u dubokom rascijepu, na mjestu na kojem se Azija doslovno razdvaja i vjeruje se da će u dalekoj budućnosti biti dio velikog oceana. Zbog starosti i prilične izolacije jezera na i u njemu postoji izrazito bogat i neobičan životinjski svijet, te ga nazivaju i ruski Galapagos.

Danas je na 5 do 10 km od njegovih obala zabranjena sječa šuma, a industrijski pogoni morali su ugraditi pročiščivaće, tako da se voda koja se kroz njih vraća u jezero može piti. Tako je, velikom upornošću domaćeg stanovništva, najveći i najčišći zdenac slatke vode u svijetu postao uzorak očuvanja okoliša u tom dijelu svijeta.

Ipak, mnogi se boje da je i Bajkalsko jezero nepovratno uništeno industrijom. Stanovnici četrdesetak gradića uz obalu nekada su iz jezera pili vodu jer je bila izuzetno čista. Međutim, brojne industrije zagadile su vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41