NAPAD NA CIVILE

JEDAN POMORAC POGINUO, A VIŠE IH JE RANJENO Turski teretni brod žestoko granatiran s libijske obale

Tursko ministarstvo vanjskih poslova snažno osuđuje napad u međunarodnim vodama i izražavaju 'gnjev prema onomu tko ga je izveo'
Libyans walk around a burning multi-rocket launcher outside the oil rich town of Ras Lanuf on March 27 2011, as they and press on as far as Nofilia with Sirte, 360 kilometres (225 miles) east of Tripoli, the home town of Libyan leader Moamer Kadhafi in their sights. AFP PHOTO/ARIS MESSINIS
 AFP

ISTANBUL - Jedan je pomorac poginuo, a još ih je nekolicina ranjena u granatiranju turskog teretnog broda s libijske obale, objavilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Brod koji se približavao gradu Tobruku granatiran je, a kad je pokušao otploviti iz tog područja, napadnut je i iz zraka, dodaje se u priopćenju.

Poginuo je treći časnik na brodu Tuna-1 koji plovi plod zastavom Cookovih otoka, a ranjeno je više članova posade.

Ministarstvo je u priopćenju osudilo taj napad, ali nije preciziralo tko ga je izveo.

"Snažno osuđujemo taj neprihvatljiv napad kojemu je meta bio civilni brod u međunarodnim vodama i izražavamo gnjev prema onomu tko ga je izveo", kaže se u priopćenju. Službena Ankara uložila je prosvjed libijskim vlastima, ali još nema libijskih komentara.

U vrijeme sukoba snaga odanih dvjema libijskim vladama, u siječnju je libijski vojni zrakoplov iz snaga odanih međunarodno priznatim libijskim vlastima bombardirao grčki tanker uz libijsku obalu, i tada je poginulo dvoje članova posade.

Međunarodno priznati libijski premijer Abdulah al-Tini u veljači je izjavio da njegova vlada više neće imati posla s Turskom jer Turska šalje oružje drugoj libijskoj vladi, "kako bi Libijci ubijali jedni druge".

Po turskome priopćenju, teretni brod u vlasništvu turske kompanije prevozio je građevni materijal iz Španjolske u Tobruk, a pogođen je 21 km od luke i oštećen je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28