IZBORI ZA EP

JE LI SCHULZ BUDUĆI VOĐA EU? 'Želim smanjiti razliku između bogatih i siromašnih, malih i velikih!'

European Parliament President Martin Schulz speaks at a press conference during a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European Union leaders opened their first summit of 2012 today, overshadowed by a new row over how to save Greece after Germany suggested placing the country's budget under EU control. The meeting of 27 EU heads of state and government is mainly aimed at finalising a new pact to toughen budget discipline and finding ways to jumpstart growth and create jobs as recession looms large over Europe. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET

RIM - Europski socijalisti izabrali su u subotu na kongresu u Rimu Martina Schulza, njemačkog socijaldemokrata i sadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta, za kandidata za predsjednika Europske komisije.

Aktualni predsjednik Europskog parlamenta izabran je velikom većinom glasova - 368 od ukupno 404, dva zastupnika bila su protiv, a 34 bilo ih je suzdržano.

Glasanje je održano u sklopu održavanja X. kongresa Stranke europskih socijalista (PES) na kojem sudjeluje 800 zastupnika, među njima i svi šefovi vlada iz socijalističkih stranaka EU-a.

"Moj prioritet u funkciji predsjednika Komisije bit će zaposlenja. Želim smanjiti razliku između bogatih i siromašnih, među velikim i malim državama", rekao je Schulz nakon glasanja.

"Pomalo smo izgubili optimizam kada je u pitanju naša budućnost. Vrijeme je da djelujemo i borimo se za socijalnu i demokratsku Europu", kazao je.

Za kandidata Europske pučke stranke (EPP) do sada su se prijavila tri političara - francuski povjerenik u Europskoj komisiji Michel Barnier, bivši latvijski premijer Valdis Dombrovskih i bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, kojega se smatra favoritom.

Kandidat EPP-a za sljedećeg predsjednika Europske komisije bit će izabran na kongresu te stranke 6. i 7. ožujka u Dublinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:04