DIREKTNA LINIJA

JAVIO SE NOVI SVJEDOK IZ PARIZA 'Organizator napada je osobno davao upute krvnicima preko mobitela. Urlao je na njih sat vremena'

 AFP

Organizator terorističkih napada na Pariz koji su se dogodili prošli mjesec upute je napadačima u Bataclanu davao preko mobitela, tvrdi francuski stručnjak za terorizam, a prenosi CNN .

Istovremeno, svjedok je francuskim istražiteljima rekao da je vidio Abdelhamida Abaaouda kako stoji na ulazu jedne zgrade i urla u svoj telefon približno sat vremena.

Svjedok koji ga je vidio te je večeri nekoliko puta odlazio do automobila koji je bio parkiran nešto dalje, a svaki puta kada bi odlazio vidio bi Abaaouda kako telefonira. Abaaouda je opisao kao iznimno naživciranog.

Svjedok mu je prilikom jednog od svojih dolazaka do parkirališta uspio vidjeti i lice, a kasnije kada je policija objavila Abaaoudovu fotografiju, svjedok ga je odmah prepoznao i kontaktirao policijske službenike. Abaaoud je imao obrijanu glavu i nekoliko slojeva šlampave odjeće.

Ovo je svjedočanstvo iznio francuski teroristički analitičar Jean Charles Brisard u najnovijem broju časopisa Sentinel u izdanju Centra za borbu protiv terorizma.

Brisard piše da 'Abaaoudovo prisustvo u neposrednoj blizini napada pruža indikaciju o tome koliko je bio uključen u nadgledanje i kontrolu samog plana, a sugerira i da je on sam davao direktne naredbe i upute svojem timu u Bataclanu'.

Ranije te večeri, prema podacima francuskih tužitelja, Abaaoudovi izlisti telefonskih poziva pokazuju da je komunicirao s Bilalom Hadfijem, jednim od stadionskih bombaša i to sve do trenutka kada su bombaši samoubojice kod Stade de Francea počeli aktivirati svoje eksplozivne naprave.

Nešto ranije te iste večeri, Abaaoud je uhvaćen na sigurnosnim kamerama na stanici metroa, samo stotinjak metara od mjesta gdje je pronađen napušten jedan od automobila koji su teroristi koristili. Prema podacima koje je iznjedrila analiza njegova signala na mobitelu, Abaaoud se poslije vratio na lice mjesta napada, tvrdi pariški tužitelj.

Abaaoud se prethodno pojavljivao u videima koje je producirala Islamska država, a ta je teroristička skupina i preuzela odgovornost za napade samo dan nakon što su se zbili. Ubijen je pet dana kasnije tijekom racije u jednom stanu u pariškom okrugu St. Denis. Prema podacima francuskih istražitelja, Abaaoud je planirao još jednu seriju napada.

Istraga pariških napada otkrila je da je najmanje osam osoba uključenih u napad imalo francusko državljanstvo, a riječ je o ljudima koji su neko vrijeme boravili u Siriji. Nekoliko ih je bilo stacionirano u Molenbeeku, briselskom predgrađu koje smatraju svojevrsnom džihadističkom metropolom Europe. Abaaoud je belgijski državljanin te je odrastao u Molenbeeku.

Potraga za Salahom Abdeslamom, sudionikom napada koji je dovezao bombaše samoubojice na Stade de France, još uvijek traje. Nakon što je uočen na belgijskoj granici i pušten, budući da u tom trenutku još nije bio povezan s napadima, Abdeslamu se izgubio svaki trag. Ekspert za terorizam Brisard smatra da su on i Abaaoud isplanirali i koordinirali napade u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47