DRUGA STRANA PRIČE

JAVIO SE JOŠ JEDAN SVJEDOK PLOVIDBE SMRTI 'Ajlanov otac vozio je brod od početka do kraja... Ne znam zašto laže, vjerojatno se boji'

Father of Aylan Kurdi (C), (also know as Aylan Shenu), a three-year-old boy whose drowning off Turkey, holds the body of his child during a funeral ceremony in Kobane, on September 4, 2015. "Aylan Shenu, his brother, and his mother were buried today in Kobane in front of a large crowd. Everyone was very sad and crying," said local journalist Mustefa Ebdi, who attended the funeral service. AFP PHOTO / ANHA
 ANHA/AFP

Otac Ajlana Kurdija, dječaka čija je fotografija smrti na plaži obišla i šokirala cijeli svijet, zapravo je upravljao čamcem koji je odnio život njegova sina, tvrdi jedan od putnika s tog čamca. Amir Haider, 22-godišnji Sirijac, ponovio je optužbu da je Abudllah Kurdi, koji je u havariji izgubio suprugu i dvojicu sinova, kontrolirao čamac u trenutku njegova prevrtanja i potapanja.

Prošlog je tjedna jedan drugi putnik, Zainab Abbas, koji je također izgubio sina i kćer u kobnoj plovidbi, prvi kazao kako je Kurdi odgovoran za nesreću. Njegove je tvrde Kurdi odrešito demantirao.

Podsjetimo, 3-godišnji se Ajlan utopio uz 5-godišnjeg brata Galipa i majku, kada se njihov čamac prevrnuo na putu prema grčkom otoku Kosu.

Fotografija njegova beživotna tijela koje je more donijelo na plažu u turskom Bodrumu izazvala je svjetsko zgražanje oko cijele krize sirijskih izbjeglica. Brojni su ljudi njegovom ocu izražavali sućut i žaljenje zbog tragedije koja ga je zadesila.

No samo nekoliko dana po Kurdijevom povratku u Siriju, u rodni grad Kobane gdje je sahranio obitelj, njegovi su suputnici počeli iznositi optužbe protiv njega.

Ahmed Hadi Jawwad i njegova supruga Zainab Abbas, čiji su se 11-godišnja kćer i 9-godišnji sin utopili, tvrde kako je Kurdi paničario i ubrzao kada je val udario u čamac.

- Kurdijeva priča nije istinita. Ne znam što ga je natjeralo da laže. Vjerojatno strah. On je bio vozač od samog početka plovidbe do potonuća čamca - ispričao je Jawwad.

Dodaje kako Kurdi doplivao do njegove obitelji i njega preklinjući ih da nikome ne govore koja je bila njegova uloga u incidentu.

Jawwad navodi kako je njegov kontakt s krijumčarima ljudima bio Abu Hussein.

- Hussein mi je rekao da je on (Kurdi) organizator puta - tvrdi Jawwad, što je potvrdio i Haider te je prepoznao Kurdija kao vozača smrtonosnog čamca. U početku je mislio da je Kurdi Turčin jer ništa nije govorio, no kasnije je čuo kako sa suprugom priča Arapski pa je zaključio da je Sirijac.

I Abbas, Jawwadova supruga, tvrdi da je Kurdi bio glavni na putu. Naglašava kako joj je čovjek kojem je platila put rekao da će biti sigurni jer 'i vozač vodi svoju suprugu i dvoje djece'. Dodala je i kako je Jawwad više puta upozorio Kurdija da bude oprezan prije nego što se čamac prevrnuo i usmrtio najmanje 12 osoba.

- To nije istina. Ako sam ja bio jedan od krijumčara ljudima, zašto bih stavio svoju obitelj na isti čamac? Platio sam krijumčarima istu svotu kao i ostali. Uništio me gubitak obitelji i ono što se dogodilo. Previše je to za mene, a sada mi žele uništiti ugled - opravdao se Kurdi odgovarajući na prozivanja.

Dodao je i kako je 'mislio upravljati čamcem, no na kraju to nije napravio i sve su laži'.

- Znam da je na čamcu bila iračka obitelj s dvoje djece koja su poginula, no ne shvaćam zašto bi Zainab to govorila. Prošla je isto što i ja. I ja sam izgubio djecu. Imam tri groba za posjetiti i nikoga pored sebe - kazao je Kurdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:52