IMIGRACIJSKA REVOLUCIJA

'JAPAN TREBA IMIGRACIJSKU REVOLUCIJU' Zemlja stari, a strani radnici su tretirani kao otpadnici!

 Chris McGrath/Getty Images / Chris McGrath/Getty Images

TOKIO Nakon godina sve manjeg prirodnog prirasta, Japan je na najboljem putu da do 2060. izgubi čak pola radno sposobnog stanovništva i samim tim status ekonomske supersile.

Trezveniji japanski političari zazivaju 'imigracijsku revoluciju', ali to će biti teško provesti u tradicionalno konzervativnom i homogenom japanskom društvu.

Stopa nataliteta u Japanu na rekordno je niskoj razini dok je radno stanovništvo sve starije. Činjenice koje oslikavaju sivu budućnost Zemlje izlazećeg sunca ukoliko se hitno ne krene u nužne reforme, upozorava Hidenori Sakanaka, bivši čelnik tokijskog Imigracijskog ureda.

'Trebamo imigracijsku revoluciju kako bismo u slijedećih 50 godina u Japan doveli 10 milijuna ljudi ili će se naša ekonomija srušiti kao kula od karata', tvrdi Sakanaka.

Uvjeren je da se Japan nalazi na prekretnici i da im preostaje 'naseliti ili nestati' te da njegovi sunarodnjaci moraju početi mijenjati mentalitet.

'Otočna smo zemlja koja nije dozvoljavala ulaz strancima dulje od 1.000 godina pa nemamo previše dobrih iskustava o suživotu s drugim etničkim skupinama.'

Zadnje japansko koketiranje s imigrantima nije imalo sretan kraj. Naime, krajem prošlog stoljeća Japanu je nedostajalo radne snage zbog pravog ekonomskog buma pa je tadašnja vlast poticala Brazilce japanskog podrijetla da se vrate u domovinu.

Došli su u velikom broju, ali nisu se uspjeli uklopiti u japansku kulturu već su ostali izolirani i osuđeni na stvaranja vlastitih zajednica. Uslijedila je ekonomska kriza, zatvaranje mnogih tvornica i slanje većine od 300.000 Brazilaca nazad u Južnu Ameriku.

Neki su ostali, među njima i Shoko Takano koji je otvorio školu kako bi podržao preostalu zajednicu japanskih Brazilaca. Među njima ima su i djeca treće generacije Brazilaca rođenih u Japanu, ali niti oni još uvijek ne mogu dobiti japansko državljanstvo.

'Japanski Brazilci u nepovoljnom su položaju i često ih zlostavljaju. Postali su otpadnici, a naši izgledi za dobivanje posla nisu dobri. Od samog starta smo u zaostatku', smatra Takano.

Japanske vlasti kažu kako je rješenje u izdavanju više radničkih viza strancima, ali Ujedinjeni narodi protive se tom planu. Smatraju kako je japanski sustav radnih dozvola sličan ropstvu te da radnici nemaju nikakva prava i pritom su loše plaćeni.

Jedan je zidar iz Bangladeša proveo desetljeća radeći u Japanu prije nego je bio primoran napustiti zemlju. I on svjedoči kako u Japanu vlada nevjerojatna diskriminacija prema stranim radnicima.

'Japanski kolege govorili su mi kako ne žele raditi sa mnom, niti učiti od mene iako imam ogromno iskustvo. Nisam to više mogao izdržati.'

Njegov odvjetnik Shoichi Ibusuki također smatra kako vize nisu rješenje, jer je više od 200 japanskih tvrtki proglašeno krivima zbog lošeg postupanja prema stranim radnicima.

'Vlada mora stvoriti pošten sustav prihvaćanja i boljeg razumijevanja stranaca. Koriste izopačen sustav koji krši osnovna ljudska prava stranih radnika', kaže Ibusuki.

S njim se slaže i Sakanaka: 'To je smiješno. Nakon puno truda napokon nauče japanski jezik i onda, čim navrši pet godina njihovog boravka u Japanu, moraju napustiti zemlju'.

'Mislim da to neće potrajati i da ćemo ukinuti takav sustav. Vlada mora dozvoliti pravu imigraciju.'

Izgleda da je pred Japancima težak izbor – omogućiti sva prava imigrantima ili izgubiti poziciju trećeg najvećeg gospodarstva na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:35