RADIJACIJA SE ŠIRI

Japan: Katastrofa izjednačena s Černobilom, razina opasnosti podignuta na maksimalnih 7!

Nova oznaka krize opisuje 'veliku nesreću' sa 'širim posljedicama' te ugroženim zdravljem stanovnika. Radijacija se širi te kontaminira zrak, pitku vodu, povrće i more. Japan je jutros pogodio novi potres
 AFP

TOKIO - Japanske su vlasti u utorak podigle sigurnosnu razinu krize u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima Deiichi na najviši stupanj izjednačavajući je tako s katastrofom u ukrajinskoj elektrani Černobil iz 1986. godine . Napomenuto je kako se radijacija širi te kontaminira zrak, pitku vodu, povrće i more.

Dužnosnici za nuklearnu energiju u Japanu istaknuli su kako se razina podiže s 5 na 7, najviši stupanj na međunarodnoj ljestvici koju nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju, nakon što su završene nove procjene curenja radijacije iz nuklearke Fukushima poslije 11. ožujka i katastrofalnog potresa te tsunamija .

VIDEO Objavljena nova snimka katastofalnog tsunamija: U par minuta grad je izbrisan s lica Zemlje

Nova oznaka krize opisuje 'veliku nesreću' s 'širim posljedicama' u usporedbi s razinom prije, a one uključuju i ugroženo zdravlje stanovništva. Međutim, japanske su vlasti odmah demantirale ugroženost zdravlja navodeći kako je količina radijacije koje curi svega desetina onoga što je emitirala katastrofa u Černobilu. No, upozorili su kako bi se i ta 'černobilska razina' mogla premašiti ukoliko se širenje zračenja ne zaustavi .

- Ovo potvrđuje kako se radi o ekstremno velikoj katastrofi. Ispričavamo se javnosti, stanovnicima u blizini nuklearne elektrane te međunarodnoj zajednici zbog ove nesreće - izjavio je glasnogovornik japanske vlade Yuki Edano. Dodao je kako od nesreće, srećom, nije zabilježeno značajnije ugrožavanje zdravlja te da zaštita stanovnika ostaje prioritet vlade.

Odluka o povećanju sigurnosne razine krize uslijedila je nakon što je vlada dodala još pet zajednica na popis mjesta koje bi građani trebali napustiti zbog zračenja. Područje u širini 20 kilometara od nuklearke odavno je napušteno.

Dužnosnici Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost također su potvrdili ukupna količina radioaktivnih čestica puštena u atmosferu dovoljna za stupanj 7, dok su drugi jednako važni faktori bili oštećenje same zgrade nuklearne elektrane te količina radijacije kojoj su bili izloženi radnici.

- U usporedbi s Černobilom u Fukushimi nije bilo eksplozija samih jezgri reaktora, no došlo je eksplozije vodika. Tako gledajući te su dvije nesreće potpuno različite - izjavio je glasnogovornik japanske Agencije Hidehiko Nishiyama.

U Černobilu je 26. travnja 1986. eksplodirao reaktor bacajući radioaktivne čestice diljem sjeverne hemisfere . Područje od 30 kilometara oko nuklearke proglašeno nenaseljivim, no tamo i dalje stanuju neki bivši zaposlenici te građani koji su se vratili unatoč upozorenjima. U direktnoj nesreći poginulo manje od 50 osoba, no broj smrti povezanih sa zračenjem procjenjuje se na više od 4000.

U utorak je u nuklearki Fukushima izbio i manji požar koji je vrlo brzo ugašen. Istražuje se je li upravo novi potres jačine 6,3 stupnja prema Richteru koji toga jutra zatresao Japan bio uzrok.

Do sada je u katastrofalnom potresu i tsunamiju koji su Japan pogodili 11. ožujka ove godine poginulo i nestalo više od 25 tisuća ljudi, a još 145 tisuća živi u skloništima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:52