KRIZA U UKRAJINI

JANUKOVIČA SE ODREKLA I VLASTITA STRANKA Timošenko: 'Ne želim biti premijerka'

 AFP

>>> NOVO 14:55 Julija Timošenko ne želi previše otkrivati o svojim budućim političkim potezima, ali u nedjelju je izjavila da nema namjeru voditi ukrajinsku vladu, prenosi AFP.

--------------------------------------

13:37 Samo dan nakon što je puštena na slobodu, Julija Timošenko je unatoč lošem zdravlju politički sve aktivnija. Njezina je stranka najavila da će se vrlo skoro sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nije objavljen točan termin ni lokacija tog susreta.

--------------------------------------

13:21 Agencija AFP prenosi priopćenje stranke Viktora Janukoviča koja ga se praktički odrekla i izravno ga prozvala kao krivca za krvoproliće u Kijevu.

--------------------------------------

12:54 Britanija je u nedjelju upozorila Rusiju da ne intervenira u "složenu" ukrajinsku krizu te najavila da će London sudjelovati u međunarodnom gospodarskom programu kojemu je cilj ublažavanje "ekstremno teške" situacije u ukrajinskom gospodarstvu.

Iako bi njegove riječi mogle razljutiti službenu Moskvu, britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je njegova vlada u redovitom kontaktu s ruskom vladom ne bi li joj objasnila kako se ne mora brinuti zbog bližih veza Ukrajine s Europskom unijom.

"Bude li postojao gospodarski pakt, važno je da ga Rusija ne potkopa, da surađuje s nama i podupre ga", rekao je Hague za BBC.

Na pitanje strahuje li da bi Rusija mogla "poslati tenkove" u obranu interesa rusofone populacije na istoku Ukrajine, Hague je rekao da je nepoželjan "vanjski pritisak" ili ruska intervencija.

"Doista ne bi bilo u ruskom interesu da to učini. Moramo komunicirati s Rusijom, kao što i činimo... Kako bi ljudi u Ukrajini sami mogli odlučiti kako žele naprijed. Mnogo je tu opasnosti i nejasnoća", dodao je.

--------------------------------------

KIJEV - Ukrajinski je parlament izglasao u nedjelju privremeni prijenos ovlasti šefa države na predsjednika parlamenta Oleksandera Turčinova i smijenio ministra vanjskih poslova Leonida Kožaru, saveznika predsjednika Viktora Janukoviča.

Zastupnici su u subotu smijenili Janukoviča koji je napustio Kijev i otišao na istok zemlje te ustvrdio da se radi o "državnom udaru". Trenutno nije poznato gdje se on nalazi.

Turčinov bi trebao obnašati dužnost do prijevremenih predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 25. svibnja.

Smijenjeni ministar Kožara sudjelovao je u razgovorima sa stranim silama o Janukovičevoj odluci da ne potpiše sporazum s EU i okrene se Rusiji.

Parlament je na istoj sjednici u nedjelju zatražio da se do utorka osnuje vlada nacionalnog jedinstva te je izglasao da se državi vrati luksuzna Janukovičeva rezidencija. "To je prioritetni zadatak", rekao je Turčinov, govoreći u parlamentu o vladi.

Dodao je da razgovori o novoj vladi moraju početi odmah, dan nakon što je parlament opozvao predsjednika Janukoviča i dva dana nakon što je s njim postignut dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Oporbeni zastupnici rekli su za ukrajinsku televiziju da će parlament raspravljati o novoj vladi i imenovati premijera. "Nemamo previše vremena", rekao je jedan od čelnika oporbe Vitalij Kličko.

Parlament je obaviješten da je izdana zapovijed da se uhite bivši ministar za poreze i prihode Olekander Klimenko i nekadašnji državni odvjetnik Viktor Pšonka.

Oleh Mahnicki, vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, rekao je da je "otvorena istraga i operativno-istražna skupina pritvorit će te ljude i odvesti ih pred sud".

Vršitelj dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je u parlamentu da policija u suradnji s državnom službom sigurnosti i uredom državnog odvjetništva istražuje "teške zločine protiv ukrajinskoga naroda, među ostalima i (zločine) bivših državnih čelnika".

Dok traje parlamentarna sjednica, tisuće prosvjednika i dalje su na kijevskome Trgu nezavisnosti.

Atmosfera je na trgu mirna, dan pošto je parlament opozvao predsjednika Janukoviča. Ne zna se gdje se nalazi bivši predsjednik, a njegova glavna protivnica, u subotu iz zatvora puštena bivša premijerka Julija Timošenko, pozvala je prosvjednike da ostanu na trgu.

Poljska poziva na poštivanje neovisnosti i granica

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju na poštivanje neovisnosti, suvereniteta i sigurnosti granica Ukrajine, podupirući europske aspiracije te zemlje. "Pozivamo da se sve promjene odvijaju uz poštivanje neovisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i sigurnosti granica Ukrajine", kaže se u priopćenju koje je objavilo ministarstvo.

"Nadamo se da će se proces promjena odvijati u duhu kompromisa, bez nasilja i nepoštivanja zakona", reklo je ministarstvo, naglašavajući potporu europskim aspiracijama Ukrajine i izražavajući zadovoljstvo zbog oslobađanja oporbene čelnice Julije Timošenko.

"Poljska podupire europske aspiracije Ukrajine i izgradnju pravne države na Dnjepru. Nadamo se demokratizaciji, angažmanu na reformama i obnovi javnog života, u skladu s očekivanjima ukrajinskog društva", dodaje ministarstvo.

Priopćenje je objavljeno dan nakon što je premijer Donald Tusk ocijenio u subotu navečer da u Ukrajini postoje snage koje su prijetnja teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je u subotu pozvao ukrajinske dužnosnike da sve učine kako bi se očuvao "teritorijalni integritet" države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:20