KREMLJ 'NE ZNA NIŠTA O TOME'

JANUKOVIČ STIGAO U MOSKVU? Ruska agencija: 'Prebačen je na državno imanje u okolici glavnog grada'

(FILES) -- A file photo taken on December 17, 2013 shows Ukrainian President Viktor Yanukovych winking at his Russian counterpart Vladimir Putin during a signing ceremony at the Kremlin in Moscow. Yanukovych has left Kiev, opposition leader Vitali Klitschko said on February 22, 2014, amid reports that the president has fled the country altogether following a week of deadly violence. "He has left the capital," Klitschko told parliament, also calling for early presidential elections before May 25. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
 ALEXANDER NEMENOV

MOSKVA - Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič uspio je prijeći granicu i trenutno se nalazi u Moskvi, tvrdi ruska novinska agencija RBC, pozivajući se na neimenovanog 'vodećeg ruskog biznismena'. RBC javlja da se Janukovič skrasio na luksuznom imanju u okolici Moskve, a da je u rusku prijestolnicu doletio u utorak navečer.

Neposredno nakon dolaska u Moskvu navodno je viđen u samom središtu grada, u hotelu Ukrajina, a poslije je otišao na imanje u Novom Ogarjovu, otmjenom kvartu pored autoputa Rubljovka. Imanjem upravlja posebni vladin odjel za predsjednička pitanja, a ondje se nalazi i jedna rezidencija koju koristi sam Vladimir Putin, prenosi Telegraph .

Iako u Kremlju nisu htjeli službeno potvrditi da je Janukovič u Moskvi, RBC tvrdi da je potvrdu, osim od spomenutog biznismena, dobio i od neimenovanog visokog dužnosnika.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič za RBC je na pitanje o Janukoviču odgovorio da se ta institucija bavi vanjskom politikom, a ne mjestom boravka pojedinaca.

Ruska agencija Interfax prenosi izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji kaže da nema nikakvih informacija o navodnom Janukovičevom boravku u Rusiji.

Šef ruskog saveznog vijeća za međunarodne odnose Mihail Margelov za Russia Today je rekao da je uvjeren da Janukovič nije u Rusiji. 'Moje je skromno mišljenje da mu Rusija ne bi dala azil', rekao je.

Istovremeno, agencija Interfax je kontaktirala rusku graničnu policiju, u kojoj nisu htjeli ni potvrditi, ali ni demantirati mogućnost da je svrgnuti predsjednik Ukrajine ušao u Rusiju. U hotelu Ukrajina su demantirali da je Janukovič ondje odsjeo, a u ranije spomenutom odjelu za predsjednička pitanja službeno ne znaju ništa o njegovom boravku na imanju u okolici Moskve.

U ruskom saveznom uredu za migracije nisu imali komentara na izvještaj RBC-a.

Kandidat za premijera Jacenjuk, John Kerry Rusima poručio: 'Ovo nije Rocky IV'

KIJEV - Čelnici ukrajinskih prosvjeda u srijedu su predstavili nekadašnjeg ministra gospodarstva Arsenija Jacenjuka kao svog kandidata za šefa nove vlade, nakon prošlotjednog rušenja predsjednika Viktora Janukoviča.

Članovi vijeća Euromajdana obratili su se okupljenima na Trgu neovisnosti i zatim objavili Jacenjukovo i imena još nekolicine kandidata za druga važna ministarstva, objavio je Reuters.

Oleksandar Turčinov, koji kao predsjednik parlamenta vrši dužnost predsjednika države otkako je u subotu parlament opozvao Janukoviča, rekao je da će nova vlada morati poduzeti neke nepopularne mjere kako bi izbjegla bankrot države i zajamčila građanima normalan život. Prijedloge Euromajdana mora odobriti i Vrhovna Rada. Članovi toga vijeća poznate su osobe iz prosvjeda, a za ministra vanjskih poslova kandidat im je dosadašnji ukrajinski veleposlanik u Finskoj i na Islandu Andrij Dešicja.

Andrij Parubi, čelnik "snaga za samoobranu" na Majdanu, koje su štitile prosvjednike od policije, predložen je za tajnika moćnog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Ne očekuje se da nova vlada potraje, kaže Turčinov. "Ovo je vlada koja će moći raditi samo tri do četiri mjeseca... jer će morati donijeti nepopularne odluke", rekao je. "Kritizirat će ih. Vući će ih po blatu, ali oni će morati ispuniti svoju dužnost i izgorjeti za Ukrajinu", dodao je.

Moskva je u srijedu u visoki stupanj pripravnosti stavila snage uz zapadnu granicu, a Sjedinjene Države poručile su Moskvi da mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je novinarima dok je predsjednik Barack Obama letio iz Washingtona u Minnesotu, da SAD snažno podupiru nastojanje ukrajinskih čelnika da sastave višestranačku vladu.

SAD je upozorio da bi ruska intervencija u Ukrajini bila "velika greška" i poručio da razmišlja o davanju jedne milijarde dolara kreditnih jamstava za Ukrajinu.

U televizijskom intervjuu državni tajnik John Kerry jasno je rekao da SAD ne žele rusko miješanje u ukrajinska pitanja.

"Nadamo se da Rusija ovo neće vidjeti kao nekakav nastavak Hladnoga rata", rekao je Kerry na radiju MSNBC. "Mi ne mislimo da je to pitanje odnosa Istoka i Zapada, Rusije i Sjedinjenih Država. Ovo nije Rocky IV", rekao je Kerry, misleći pritom na film iz 1985. u kojem Sylvester Stallone igra američkog boksača Rockyja Balbou koji se bori protiv sovjetskog boksača kojega igra Dolph Lundgren.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je u srijedu 150 tisuća vojnika u stanje visoke pripravnosti za vojne vježbe uz ukrajinsku granicu, a promatrači to smatraju dosad najotvorenijom gestom Kremlja u danima otkako je svrgnut Janukovič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:29