ZAŠTITA OD COVIDA

Janša: ‘Slovenija je spremna koristiti sva raspoloživa cjepiva ako ih odobri EMA‘

Do kraja veljače Slovenija planira povećati postotak cijepljenih na pet posto, odnosno imunizirati oko 100 tisuća ljudi
Janez Janša
 John Thys/Afp/Profimedia

Slovenija je u mjesec i pol dana cijepljenja protiv covida-19 dosad zaštitila dva posto stanovništva, a premijer Janez Janša napisao je na Twitteru da bi država bila spremna nabaviti i druga raspoloživa cjepiva, uz ona koja već koristi, ali samo ako ih odobri europski regulator za lijekove.

"U Sloveniji ćemo koristiti sva cjepiva protiv covida-19 koja kao učinkovita i sigurna dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruska, indijska i kineska", objavio je slovenski premijer na svom Twitter profilu.

Njegova vlada u srijedu je objavila da je u proteklih mjesec i pol dana, otkad traje cijepljenje protiv covida-19, imunizirala dva posto populacije, a do kraja mjeseca planira taj postotak povećati na pet posto, odnosno cijepiti oko 100 tisuća ljudi.

Do ovoga tjedna Slovenija je za cijepljenje koristila cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne, a početkom ovoga tjedna započelo je cijepljenje i cjepivom AstraZenece.

Sva su ta cjepiva osigurana u okviru zajedničkih nabava preko Europske komisije i imaju odobrenje EMA-e koja je u srijedu priopćila da proizvođač ruskog cjepiva Sputnjik V još nije podnio zahtjev za odobrenje u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34