POČETAK KRAJA SLOVENSKE VLADE

JANŠA IZGUBIO VEĆINU Dva ministra, predsjednik slovenskog parlamenta i šest zastupnika napustili vladajuću koaliciju

LJUBLJANA - Zbog najave otkaza i smanjenja plaća, između 80.000 i 100.000 zaposlenih u slovenskom javnom sektoru krenulo je danas u opći štrajk, na dan kada su premijera Janeza Janšu napustili najveći koalicijski partneri iz Građanske liste (DL) Gregora Viranta, zbog čega vlada više neće imati većinu u parlamentu.

Zbog općeg štrajka - trećeg u povijesti neovisne Slovenije i drugog u manje od godinu dana - nisu radile bolnice, vrtići, škole, štrajkali su policajci, zaposleni u socijalnim službama, djelatnici javne televizije, a oko 10.000 ljudi prosvjedovalo je u središtu Ljubljane.

Tko će s kim?

U međuvremenu se čekala sjednica savjeta DL-a, nakon što je u ponoć s utorka na srijedu istekao rok koji je ta stranka postavila Janši da podnese ostavku, ili oni odlaze iz vlade jer je Komisija za sprečavanje korupcije utvrdila da Janša ne može objasniti porijeklo dijela svoje imovine.

Budući da Janša ostavku nije podnio, odlučeno je da će ih sutra dati Virantovi ministri. Vlada će tako ostati bez većine, no mediji pišu kako je od trenutačnog pada vjerojatnije da će Janšina vlada ostati obavljati svoje dužnosti kao manjinska, a dokad će izdržati i hoće li već ove godine biti novi izbori, još nije jasno.

Slijedi nadmudrivanje i preslagivanje: Virant je Janšu pozvao da u Državnom zboru zatraži glasanje o povjerenju vladi, a Janša je odvratio da Virant slobodno zatraži glasanje o “konstruktivnom nepovjerenju” - pritom da bi srušio vladu, mora predložiti i novog mandatara kojega će podržati većina u Državnom zboru.

Tih glasova Virant nema ni s Desusom ni sa Slovenskom pučkom strankom, koji su također najavili da odlaze iz vlade ako Janša ne odstupi. Desus bi taj postupak mogao pokrenuti već danas, no odluka bi stupila na snagu tek nakon ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU - vjerojatno prema želji šefa stranke, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Pobuna i u SDS-u

Razmirice su počele i u Janšinoj stranci - u medije je procurilo anonimno pismo u kojemu se tvrdi da nezadovoljstvo premijerom raste i da je stranka postala njegov talac. Navodi se da se novac iz stranke prelijeva predsjednikovu bratu Rajku Janši, od kojega SDS kupuje promotivne materijale. Navodno mu je za to platila 120.000 eura, a dio toga je završio kod premijera. I Komisija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je Rajko bratu plaćao neke račune.

Četiri scenarija: Od ostanka manjinske vlade do opoziva

1. Manjinska vlada - Janša, nakon ostavke ministara iz koalicijskih stranaka, može izabrati nove ministre ili preraspodjeliti resore.

2. Konstruktivno nepovjerenje vladi - Glasanje može tražiti deset zastupnika, ali moraju predložiti i novog mandatara, a da bi se vlada srušila, potrebno je 46 glasova u Državnom zboru.

3. Nepovjerenje vladi - Janša bi mogao tražiti glasanje o povjerenju vladi, ali zasad to nije izgledno.

Ako vlada ne dobije povjerenje, Državni zbor mora u roku od 30 dana izabrati novog premijera ili još jednom izglasati nepovjerenje Janši. Tek onda se ide na nove izbore.

4. Opoziv vlade - Ta mogućnost nije jako vjerojatna. Postupak može pokrenuti deset zastupnika, a ako ih većina glasa za nepovjerenje, Državni zbor vladu razrješuje dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:57