NEĆETE VJEROVATI

Jamajka dekriminalizirala 'travu'

Vjerovali ili ne, 'trava' na Jamajci nije legalna, no novi zakon koji je u utorak prošao u jamajačom parlamentu omogućit će posjedovanje manjih količina, do 50 grama, bez kaznenog djela. Uz to, kultiviranje pet ili manje biljaka na bilo kojem zemljištu također će biti dopušteno
 PUZ / Cropix

Čitajući ovaj tekst vjerojatno nećete vjerovati ili ćete misliti da je riječ o satiričnom članku, no sve što stoji u istina je.

Naime, Jamajka je dekriminalizirala marihuanu. Da, vjerovali ili ne, 'trava' na Jamajci nije legalna, no novi zakon koji je u utorak prošao u jamajačom parlamentu omogućit će posjedovanje manjih količina, do 50 grama, bez kaznenog djela. Uz to, kultiviranje pet ili manje biljaka na bilo kojem zemljištu također će biti dopušteno, javljaju svjetski mediji .

Većini vjerojatno kao iznenađenje pada informacija da je marihuana na Jamajci ilegalna. Tijekom 1930-ih, na tom se karipskom otoku pojavio Rastafarijanski pokret koji konzumiranje marihuane doživljava duhovnim činom. Iako je riječ o minornom pokretu u inače većinsko kršćanskoj Jamajci, kultura cijele zemlje povezana je s 'pušenjem trave'.

Sve do sada, 'vutra' je bila potpuno ilegalna, čak i za medicinske svrhe.

Novodoneseni zakon postavlja temelje za reguliranje uzgoja i distribucije marihuane u medicinske, znanstvene i terapeutske svrhe. Rastafarijanci sada po prvi puta mogu legalno uživati 'travu' za svoje religijske potrebe, a turisti koji imaju propisano konzumiranje medicinske marihuane moći će svoj 'lijek' podići i na Jamajci.

- Zakon još uvijek ne dopušta slobodno konzumiranje i uzgoj marihuane. Naše će sigurnosne snage i dalje rigorozno provoditi zakone u skladu s međunarodnim sporazumima - pojasnio je Peter Bunting, ministar nacionalne sigurnosti.

Jamajka je ovim zakonodavnim potezom postala dio svjetskog trenda oslabljivanja restrikcija na konzumaciju marihuane, bilo zbog medicinskih ili rekreativnih razloga.

Posljednja zemlja koja je u potpunosti legalizirala 'travu' je američka savezna država Aljaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:12