POSLJEDICE KRIZE

JACENJUK U BRUXELLESU 'Ukrajini treba plin iz EU-a prije iduće zime i najgorih hladnoća'

Ukrainian Prime Minister Arseniy Yatsenyuk (2nd-R) meets with EU leaders during the signing of the political provisions of the Association Agreement with Ukraine at the EU headquarters in Brussels on March 21, 2014 on the second day of a two-day European Council summit. Yatsenyuk put his country firmly in the Western camp, signing the political provisions of a landmark association accord with EU leaders in defiance of Russia. AFP PHOTO / POOL / OLIVIER HOSLET
 OLIVIER HOSLET/AFP

KIJEV - Ukrajina će trebati energiju iz Europske unije kako bi se zaštitila od posljedica krize s Rusijom, o kojoj ovisi više od polovice njezine opskrbe naftom i plinom, rekao je u subotu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Jacenjuk je to kazao dan nakon što je u Bruxellesu potpisao politički dio povijesnog sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom.

Obraćajući se novinarima u Kijevu nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom, premijer je rekao da Ukrajina "treba obrnutu opskrbu plinom iz EU-a kako bi osigurala svoju energetsku sigurnost".

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger rekao je u srijedu, nakon razgovora s ukrajinskim ministrom energetike Jurijem Prodhanom, da bi sporazum o obrnutom slanju plina Ukrajini iz Slovačke mogao biti dogovoren prije kraja travnja.

Dodao je da bi nova infrastruktura trebala biti sagrađena prije kraja godine i najgorih hladnoća. EU je već postavio plinovode za obrnutu isporuku plina prema istoku kao i zapadu kroz Mađarsku i Poljsku, no slovački plinovod je važniji i mogao bi slati do 10 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Jacenjuk i Steinmeier razgovarali su i o mogućnosti da Njemačka pomogne Ukrajini da modernizira i osnaži svoje oružane snage. Steinmeier je kazao da međunarodna zajednica ne smije dopustiti da kriza u Ukrajini dovede do nove podjele Europe.

Pozdravio je nastojanja prijelazne vlade u Kijevu da u svojim politikama uzme u obzir interese svih ljudi na istoku zemlje.

"Ostavili ste dojam da će manjinska prava biti zajamčena i to je dobar znak, koji u sadašnjim okolnostima treba zemlji", rekao je, govoreći o Jacenjukovu govoru održanom ovaj tjedan u kojem je kazao da želi predvoditi inkluzivnu vlast.

Steinmeier će tijekom dana posjetiti istočnu Ukrajinu i sastati se s lokalnim dužosnicima u Donjecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:27