JAVIO SE NA TWITTERU

'JA SAM U SIRIJI, LOL' Gimnazijalac s roditeljima ljetovao u Turskoj pa pobjegao kako bi ratovao s džihadistima

 AFP

Shabazz Suleman (18), gimnazijalac iz Velike Britanije koji je pohađao istu školu kao i trenutni britanski ministar pravosuđa Chris Grayling, a kvalificirao se i za upis na jedan od boljih fakulteta, nedavno je navodno završio u redovima Islamske države.

Kako piše Mail on Sunday, mladić poznat po nadimku Bazz početkom rujna tijekom ljetovanja u Turskoj pobjegao je vlastitim roditeljima te je završio u Siriji, odakle se privatnom porukom putem Twittera javio prijatelju i napisao mu: 'U Siriji sam LOL. Bavim se humanitarnim radom'.

Poruku je poslao s profila @KavkazIslamist, a u nekim je javnim objavama pohvalno govorio o nasilju u režiji Islamske države.

'Gotovo su se svi muslimanski vladari, prilikom osnivanja novog carstva ili kalifata, prvo borili s vjerskim otpadnicima, a zatim su prelazili na nemuslimane', napisao je 6. rujna.

Bazz je navodno u jednom navratu već bio u Siriji, kamo je otputovao s jednim humanitarnim konvojem. Njegova majka tvrdi da se i sada u Siriji bavi pomaganjem ljudima premda je upravo ona zajedno sa suprugom prijavila sinov nestanak policiji.

Britanske antiterorističke službe istražuju cijeli slučaj, pomno prate objave na društvenim mrežama, a dobili su i pristup Bazzovom korisničkom računu na školskom računalu. Nije jasno jesu li dosad pronašli nešto od većeg značaja za istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:26