BLIZAK SUSRET

IZUZETNO OPASAN INCIDENT Ruski borbeni lovac umalo se zabio u američki špijunski avion nad Baltikom

 cc

Amerika je proteklog vikenda izrazila negodovanje zbog poteza jednog ruskog vojnog lovca koji je 7. travnja presreo američki izvidni avion nad Baltičkim morem. Kako piše Daily Telegraph, u Pentagonu su postupanje ruskog vojnog pilota ocijenili 'opasnim i neprofesionalnim', a Moskvi su odaslali i formalnu notu.

Prema tvrdnji Pentagona, američki izvidni avion RC-135U letio je u međunarodnom zračnom prostoru sjeverno od Poljske kada ga je presreo ruski borbeni lovac SU-27. Navodno mu se munjevitom brzinom približio straga, a zatim je u dva navrata izveo 'opasne i neprofesionalne manevre' u blizini američke letjelice. Dva su aviona u jednom trenutku bila udaljena tek šest metara.

'Neprofesionalna presretanja u zraku mogu naškoditi posadama obiju letjelica. Još važnije, ovakvi potezi jednog pilota mogu pojačati napetosti među državama', izjavio je glasnogovornik Pentagona Mark Wright koji i ovaj najnoviji incident promatra u kontekstu 'promijenjenih sigurnosnih okolnosti' u vezi s ruskom ulogom u ukrajinskom konfliktu.

Ruski su dužnosnici uzvratili Wrightu tvrdnjom da njihov pilot nije učinio ništa loše. Tvrde da su radari zapazili neidentificiranu letjelicu kako se kreće prema zračnom prostoru ruske enklave Kalinjingrad te da su zbog toga digli avion kako bi presreo 'metu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14