SLAVNI PARAOLIMPIJAC

IZRICANJE KAZNE Pistorius ide u zatvor na 15 godina?

South African Paralympic athlete Oscar Pistorius arrives at the High Court in Pretoria on October 13, 2014. Fallen paralympic hero Oscar Pistorius returns to court today at the start of his sentencing hearing after he was convicted of culpable homicide in the killing of his girlfriend, with his lawyers set to argue for leniency. The double-amputee track star last month escaped a murder conviction in a verdict that shocked the country and fuelled criticism of South Africa's legal system. AFP PHOTO/STEFAN HEUNIS
 STEFAN HEUNIS/AFP

NOVO 10:07 - Za vrijeme trodnevnog saslušanja na sudu će se pojaviti svjedoci obrane i tužiteljstva.

Pistoriusov odvjetnik Barry Roux kazao je da će obrana pozvati tri svjedoka, a potencijalno i četvrtog, dok je tužitelj Gerrie Nel kazao da će njegova strana pozvati najmanje dvoje.

Prva je na klupu za svjedoke sjela Pistoriusova osobna psihologinja Lore Hartzenberg koju je počeo ispitivati Pistoriusov odvjetnik Barry Roux.

Iako je isprva oklijevala oko svjedočenja, tj. oko bilo kakve upletenosti u slučaj, nakon pisanog zahtjeva pristala je podijeliti svoje viđenje u sudnici.

- Isprva je bilo veoma teško, Pistorius je bio vrlo emotivan. Pokazivao je znakove akutnog stresa, a posljedično tome i znakove PTSP-a i depresije. Osjećao se krivim i kajao se - kazala je dr. Hartzenberg pred sudom.

Psihologinja je istaknula da je Pistoriusova briga za Reevine roditelje bila vječna tema njihovih terapija.

- Pistorius je jako obzirna, brižna i pristojna osoba - rekla je Hartzenberg.

Ispitivanje svjedokinje nastavio je tužitelj Nel.

Psihologinja je kazala da Pistorius nikada nije izrazio želju za nastavkom svoje sportske karijere.

- Išli smo polako, dan za danom - kazala je Hartzenberg.

- U njegovom srcu i mislima, Reeva je bila posebna - prenijela je Hartzenberg Pistoriusove riječi.

Tužitelj Nel je psihologinju Hartzenberg ispitao u vezi Pistoriusova posjeta noćnom klubu za vrijeme suđenja za ubojstvo.

- Ako je Pistorius zaista bio toliko traumatiziran, zašto je otišao u noćni provod? - upitao je Nel.

Hartzenberg je kazala da takvo ponašanje može sugerirati želju za bijegom od traume.

---------------------------------------

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius danas će se opet naći u sudnici gdje će započeti završna faza izricanja presude nakon što je proglašen krivim za ubojstvo svoje djevojke, Reeve Steenkamp.

Pistorius je prošlog mjeseca proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, ali je nevin za ubojstvo s preumišljajem.

Sutkinja Thokozile Masipa će saslušati pravne argumente tužiteljstva i obrane, a nakon nekoliko dana izreći će konačnu presudu.

Pistoriusu prijeti 15 godina zatvora, iako bi, s druge strane, sutkinja Masipa mogla čak i suspendirati presudu, te slavnog paraolimpijca samo novčano kazniti.

Masipa je prošlog mjeseca kazala da se Pistorius ponašao nemarno kad je upucao djevojku Reevu kroz vrata kupaonice, ali da je vjerovao kako "puca u uljeza".

Pistorius je tijekom suđenja tvrdio da nije htio ubiti djevojku na Valentinovo prošle godine, kazavši da ju je upucao greškom.

Sutkinja je kazala da tužitelji nisu uspjeli dokazati njegovu namjeru da ubije Reevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:49