RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelski tenkovi na središnjim ulicama grada Gaze, Europska Unija pozvala Izrael na suzdržanost

Ratna zbivanja na području Pojasa Gaze pratimo iz minute u minutu
 Hashem Zimmo/Zuma Press/Profimedia/Hashem Zimmo/zuma Press/profimedia

Ključni događaji:

  • Izraelski tenkovi na središnjim ulicama grada Gaze

  • Netanyahu: Nema alternative pobjedi!

  • Tisuće Izraelaca prosvjeduju za puštanje Hamasovih talaca

  • WHO kaže da je izgubio komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u Gazi

  • Macron poziva Francuze da se bore protiv antisemitizma

  • Izrael snažno upozorava Hezbolah da se 'igra vatrom'

21:54

EU osudio Hamasovo korištenje civilima kao štitom, pozvao Izrael na suzdržanost

Europska unija je u nedjelju osudila "Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom" u pojasu Gaze, pozivajući Izrael na "najveću moguću suzdržanost" kako bi se zaštitili civili u ratu koji traje.

EU "osuđuje Hamasovo korištenje bolnicama i civilima kao ljudskim štitom" i "krajnje je zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi", rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

"Neprijateljstva imaju ozbiljne posljedice za bolnice i teško pogađaju civile i medicinsko osoblje", upozorio je, istaknuvši da se "po međunarodnom humanitarnom pravu bolnice, medicinska oprema i civili u bolnicama moraju zaštititi".

"Bolnice se uz to moraju odmah opskrbiti najpotrebnijom medicinskom opremom a pacijenti kojima je potrebna žurna medicinska pomoć moraju se evakuirati u sigurnim uvjetima. U tom smislu pozivamo Izrael da pokaže najveću moguću suzdržanost kako bi se osigurala zaštita civila", dodao je.

Poziv je upućen dok oko bolnice al-Shife, najveće u pojasu Gaze, bjesne borbe.

Zamjenik ministra zdravstva u Hamasovoj vladi rekao je u nedjelju za AFP da je u izraelskom zračnom napadu "potpuno uništena" zgrada kardiologije u toj bolnici.

Izraelska vojska zasad nije komentirala i AFP nije mogao potvrditi bombardiranje, ali je barem jedan svjedok iz bolnice potvrdio udare i štetu.

Izrael niječe da namjerno gađa bolnice. Optužuje Hamas da se tim objektima i tunelima ispod njih koristi kao skrovištem, što islamistička militantna skupina niječe.

U Borrellovu priopćenju opetuje se stajalište Bruxellesa po kojemu Izrael "ima pravo na obranu u skladu s međunarodnim i s humanitarnim pravom".

No EU se "pridružuje pozivima da se čim prije uvedu stanke u sukobu i uspostave humanitarni koridori" u pojasu Gaze.

Uz to, poziva Hamas da oslobodi više od 240 talaca otetih tijekom njegova napada 7. listopada te ističe da je "iznimno važno" da Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ima "pristup taocima".

16:50

Erdogan: Treba izvršiti pritisak na Washington da se prekine izraelska ofenziva

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je pozvao da se na Sjedinjene Države izvrši pritisak kako bi se prekinula izraelska ofenziva u Gazi, istodobno istaknuvši da neće biti dogovora sve dok Washington to područje ne bude smatrao palestinskom zemljom.

"Trebali bismo razgovarati s Egiptom i zaljevskim zemljama i izvršiti pritisak na Sjedinjene Države", rekao je Erdogan turskim novinarima u zrakoplovu na povratku sa samita u Rijadu.

"SAD bi trebao pojačati pritisak na Izrael. Zapad bi trebao pojačati pritisak na Izrael... Za nas je od vitalnog značaja da se postigne prekid vatre", rekao je.

"SAD je najvažnija zemlja koja treba biti uključena u ovo jer ima utjecaj na Izrael", ponovio je Erdogan, pojasnivši da neće zvati američkog predsjednika Joea Bidena.

"Ne možemo se složiti s gospodinom Bidenom kad sukobu pristupa na način da Gazu smatra zemljom doseljenika ili zemljom Izraela, a ne zemljom palestinskog naroda", rekao je.

Naglasio je da Europska unija razmišlja na isti način kao i Izrael kada je posrijedi Hamas.

"Ali mi ne razmišljamo poput njih. Hamas smatram političkom strankom koja je pobijedila na izborima u Palestini. Ne vidim stvari poput njih", kazao je.

U subotu su na samitu u Rijadu čelnici arapskih i muslimanskih zemalja osudili "barbarske" akcije izraelskih snaga u Gazi, no suzdržali su se od najave kaznenih ekonomskih i političkih mjera protiv Izraela.

U radu samita su sudjelovali predstavnici Arapske lige i Organizacije islamske suradnje (OIC). Sastanak na vrhu iznjedrio je regionalne podjele u pogledu načina na koji bi trebalo odgovoriti na sukob, usred bojazni od širenja sukoba u regiji.

Prema izraelskim podacima u sukobima je dosad na izraelskoj strani poginulo 1200 ljudi, većinom civila, a po podacima ministarstva zdravstva u Gazi kojim upravlja Hamas, u bombardiranju Gaze smrtno je stradalo više od 11.000 ljudi, većinom civila.

13:36

Izrael objavio prodaju proturaketnog sustava Finskoj, novoj članici NATO-a

Izraelsko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da je s Finskom, novom članicom NATO-a, potpisan sporazum o prodaji sustava protuzračne obrane Davidova praćka.

Ministarstvo u priopćenju kaže da je "potpisan sporazum o prodaji sustava Davidova praćka Finskoj", nazivajući ga "povijesnim".

Vrijednost sporazuma je 317 milijuna eura.

Davidova praćka je sustav protuzračne obrane koji su zajednički razvili Izrael i SAD. On može presresti balističke rakete, krstareće rakete, zrakoplove i dronove.

Finska je povećala svoj proračun za obranu nakon što je 4. travnja ove godine primljena u NATO kao 31. članica saveza.

Podnijela je zahtjev za pridruživanje nakon dugog razdoblja vojne nesvrstanosti, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

13:04

U Sarajevu novi skup potpore Palestincima

Nekoliko tisuća sudionika okupilo se u nedjelju u Sarajevu na skupu potpore Palestincima koji je posredstvom društvenih mreža organizirala neformalna skupina "Nezavisni skup omladine u BiH".

"Iza nas nema nikakve organizacije. Ne morate biti musliman da biste suosjećali s narodom Gaze", izjavio je novinarima mladić koji je među organizatorima, a predstavio se kao Jusuf El Sharkawi.

Prosvjednici su se okupili na Baščaršiji i zatimi u koloni uz uzvike "Tekbir" i "Allahu ekber" prošli pješačkom zonom kroz stari dio grada do centra.

Pri tom su noseći palestinske te zastave BiH kao i bivše Republike BiH pozivali na "zaustavljanje genocida", "oslobađanje Palestine" i prestanak izraelskih napada na Gazu koji su uslijedili nakon terorističkih napada Hamasa 7. listopada u kojima je ubijeno 1200 osoba, pretežito civila među kojima je bio i veliki broj starih, žena i djece.

Skup potpore Palestincima održan je u Sarajevu i 22. listopada i tada je privukao znatno veći broj ljudi. Na skupu u listopadu uz poruke potpore Palestincima bili su istaknuti i plakati s antisemitskim i protuizraelskim porukama, a osude zločina Hamasa su, kao i ovog puta, izostale zbog čega je tada reagirala veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg.

"Ako podupirete Palestince zašto ne osudite Hamas", pitanje je koje je u objavi na društvenim mrežama prosvjednicima u Sarajevu uputila Peleg.

12:07

Izraelski udar uništio zgradu bolničkog kompleksa Al Shifa - palestinsko zdravstvo

Izraelski zračni udar "potpuno je uništio" zgradu kardiologije bolničkog kompleksa Al Shifa u Gazi, objavio je u nedjelju zamjenik ministarstva zdravstva u Gazi, a UN-ova agencija za razvoj izvijestila je o velikom broju mrtvih i ranjenih na njezino sjedište te pozvala na hitan prekid vatre.

"Dvokatnica u kojoj je bio smješten odjel kardiologije potpuno je uništena zračnim napadom", rekao je Yusef Abu Rish i za napad okrivio izraelsku vojsku, prenosi agencija AFP.

Agencija dodaje da ne može potvrditi točnost informacije koju je iznio zamjenik Hamasovog ministra zdravstva, no da je jedan očevidac u bolnici potvrdio napade i štete.

Izraelska vojska zasad nije komentirala te navode.

"Događa se novi napad na odjel kirurgije", rekao je palestinski dužnosnik. "Izraelski tenkovi potpuno su opkolili bolnicu Al Shifa" i "pucaju na sve koji pokušavaju izaći", dodao je.

Ustvrdio je da su dva izraelska tenka pred rodilištem, a oko bolnice su "deseci tijela, stotine ranjenih".

Izraelska vojska nazvala je "lažnima" informacije da je "opkolila" Al Shifu i da je "bombardira".

Abu Rish dodaje da je "650 pacijenata, četrdesetak nedonoščadi u inkubatorima u bolničkom kompleksu i svima prijeti smrt", a ondje se sklonilo i 15.000 raseljenih Palestinaca.

Od subote kompleks Al Shifa je bez struje.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

"Bolničari ručno masiraju nedonoščad", rekao je Abu Rish te izrazio bojazan da će za nekoliko sati nastupiti smrt.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u subotu da će vojska u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa i prevesti ih u sigurniju bolnicu.

UN poziva na prekid vatre

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

UN-ova agencija Program UN-a za razvoj (UNPD) objavila je u nedjelju da je "velik broj mrtvih i ranjenih" u "bombardiranju" kasno u subotu navečer na njegovo sjedište u opkoljenom gradu Gazi.

"Tragedija koja donosi mrtve i ranjene civile opkoljene u ovom sukobu (...) mora prestati", navodi UNPD u priopćenju.

"Civili, civilne infrastrukture i nepovredivost lokalnih predstavništava UN-a moraju biti poštivani te istodobno zaštićen", navodi se.

Snimke AFPTV od nedjelje pokazuju velik krater u dvorištu škole kojom je upravljao UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) u mjestu Beit Lahia na sjeveru Pojasa Gaze.

Ta je škola bila meta napada otkako su se tisuće raseljenih Palestinaca ondje smjestile u pet tjedana izraelskih napada na Pojas Gaze kojim je vojska odgovorila na krvave napade islamističkog pokreta Hamas 7. listopada na Izrael.

Oko 1200 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u Izraelu, prema podacima izraelskih vlasti.

U izraelskom bombardiranju Gaze ubijeno je najmanje 11.000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva Hamasa koje je prije 48 sati prestalo objavljivati nove podatke o stradalima.

Ministarstvo tvrdi da ne može uspostaviti kontakte sa svim bolnicama te navodi da deseci tijela leže oko zgrada i da im se hitna pomoć ne može približiti zbog sukoba i napda.

UNRWA je objavila u petak da je više od 100 njezinih djelatnika poginulo u Pojasu Gaze od početka rata.

12:04

Civili ranjeni protutenkovskim projektilom blizu libanonske granice

Civili su ranjeni protutenkovskom raketom u blizini libanonske granice, objavile su Izraelske obrambene snage.

Dodaje se da trupe uzvraćaju topničkom vatrom.

11:12

IDF: Izrael otvara koridor za evakuaciju iz bolnica

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da Izrael otvara koridor za evakuaciju za koji tvrdi da će omogućiti ljudima da se presele iz bolnica Shifa, Rantisi i Nasser.

Izrael je ponovno poručio stanovnicima sjeverne Gaze da se presele na jug Pojasa Gaze.

11:05

Bolnica Al Quds ostala bez struje i goriva, više ne radi

Bolnica Al Quds u Gazi sada je van funkcije nakon što je ostala bez goriva i struje, objavilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca.

Do toga je došlo nakon što je postrojenje u srijedu priopćilo da je bilo prisiljeno zaustaviti većinu usluga kako bi racionaliziralo potrošnju goriva i osiguralo minimalnu razinu usluga u narednim danima.

11:03

Izraelski predsjednik: 'Slušamo naše saveznike, ali prvo se branimo'

Izraelski predsjednik Isaac Herzog je za BBC rekao da je na tijelu jednog borva Hamasa u sjevernoj Gazi pronađen primjerak knjige Adolfa Hitlera, 'Mein Kampf'. Pokazao je i nešto što nalikuje na post-it bilješke unutar knjige, prenosi BBC, no ističe da nije u mogućnosti provjeriti Herzogove tvrdnje o tome da je knjiga pronađena kod Hamasovog borca.

Na pitanje sluša li Izrael svoje saveznike, uključujući Francusku i SAD, koje su pozvale na prekid vatre, Herzog kaže:

- Naravno da slušamo naše saveznike, ali prije svega branimo sebe. Nažalost, postoje tragedije, ne bježimo od njih. Ali mnoge tragedije čini upravo Hamas, rekao je Herzog.

10:45

Izraelski borbeni avioni gađali Siriju nakon napada na pripojeni Golan

Izraelski borbeni zrakoplovi gađali su "terorističke infrastrukture" u Siriji nakon napada iz Sirije na pripojeni Golan, objavila je u nedjelju izraelska vojska.

"U odgovoru na napad uperen na Golan jučer (u subotu) borbeni zrakoplovi udarili su na terorističke infrastrukture u Siriji", navodi izraelska vojska u priopćenju.

U subotu je izraelska vojska objavila da su dva projektila ispaljena iz Sirije pala u nenastanjena područja Golana te su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad.

Izraelska vojska već je izvela udar na Siriju u petak pošto se bespilotna letjelica iz Sirije srušila na školu u Eilatu na jugu Izraela.

Izrael je osvojio dio Golana u Siriji tijekom izraelsko-arapskog rata 1967., a 1981. taj je teritorij i anektirao što Ujedinjeni narodi ne priznaju.

Opetovana razmjena vatre odvija se na granici između Izraela i Libanona gdje je aktivan libanonski šijitski pokret Hezbolah.

Izrael je zbog toga u subotu navečer izdao oštra upozorenja Hezbolahu da se ne "igra s vatrom" i poručio da bi glavni grad Libanona, Bejrut, mogla zadesiti sudbina Gaze.

Izrael je pojačao opsadu Gaze nakon napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. listopada u kojima je prema riječima Izraela stradalo 1200 osoba te je oko 240 oteto u palestinsku enklavu.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 11.000 osoba, od kojih veliki broj čine žene i djeca, ubijeno otkad je Izrael započeo svoju operaciju u malom obalnom pojasu u kojem živi 2,3 milijuna ljudi.

10:21

IDF najavio taktičku stanku u borbama

Izraelske obrambene snage objavile su danas drugu taktičku pauzu u borbama. Pauza će trajati četiri sata, od 10 do 14 sati po lokalnom vremenu, i obuhvatit će područje izbjegličkih kampova Jabalia i Ezbet Mallin.

IDF je rekao da je današnja stanka bila u humanitarne svrhe te kako bi se potaknula evakuacija prema jugu putem ceste Salah al-Din. Koridor za evakuaciju otvorit će se i od bolnice al Shifa prema jugu Gaze.

Prva taktička stanka dogodila se u petak nakon pritiska američkog predsjednika Joea Bidena.

10:18

Trinaest Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuće

Ministarstvo zdravstva predvođeno Hamasom tvrdi da je 13 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu. Napad je navodno pogodio kuću u Khan Younisu, gradu u južnoj Gazi.

08:15

UN tvrdi da je njihov ured u Gazi granatiran

UN kaže da je jedan od njihovih ureda u gradu Gazi granatiran tijekom noći, a postoje i izvješća o mrtvima i ozlijeđenima. Radi se o civilima koji su se ondje sklonili.

08:09

Izraelski borbeni zrakoplovi napali ciljeve Hezbollaha u Libanonu

Izraelska vojska je rekla da su borbeni zrakoplovi napali 'terorističku infrastrukturu i vojne položaje' u Libanonu, ciljajući na militantnu skupinu Hezbollah.

Tvrdi se da je Hezbollah u subotu ispalio rakete iz Libanona prema sjevernom Izraelu.

07:57

Moguć dogovor o oslobađanju talaca?

The Guardian javlja da se pojavljuju izvješća o tome da su visoki izraelski dužnosnici oprezno optimistični kada je riječ o dogovoru o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

Reuters izvještava da su tri glavna izraelska TV kanala rekla da je postignut određeni napredak prema dogovoru o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi, no ne navode se imenovani izvori za tu informaciju.

Izraelski premijer Netanyahu je rekao da neće razgovarati o detaljima bilo kakvog mogućeg dogovora koji bi, prema vijestima N12, uključivao oslobađanje 50 do 100 žena, djece i starijih osoba u fazama od tri do pet dana.

Prema izvješću tog kanala, Izrael će osloboditi žene i maloljetne palestinske zatvorenike i razmotriti dostavljanje goriva u Gazu, no zadržat će pravo na nastavak borbi.

07:36

Netanyahu: 'Nema alternative pobjedi!'

Associated Press izvještava da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivi sve većim međunarodnim pozivima na prekid vatre.

- Rat protiv Hamasa napreduje punom snagom i ima jedan cilj: pobijediti. Nema alternative pobjedi. Prekid vatre bio bi moguć samo ako se oslobodi svih 239 talaca koje militanti drže u Gazi, rekao je Netanyahu u svom obraćanju.

Izraelski čelnik također je inzistirao na tome da će nakon rata Gaza biti demilitarizirana i da će Izrael tamo zadržati sigurnosnu kontrolu. Upitan što pod time misli, Netanyahu je rekao da izraelske snage moraju imati mogućnost slobodnog ulaska u Gazu kako bi uhvatile militante.

Odbacio je ideju da bi palestinske vlasti, koje trenutno upravljaju autonomnim područjima na Zapadnoj obali, u nekoj fazi kontrolirale Gazu.

06:10

Izrael snažno upozorava Hezbolah da se 'igra vatrom'

S obzirom na učestale napade svog sjevernog susjeda, Izrael je u subotu navečer izdao oštra upozorenja Libanonu i poručio Hezbolahu da bi njihov ulazak u rat zapečatio sudbinu Libanona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je upozorio libanonski šijitski gerilski pokret Hezbolah: "Nemojte napraviti grešku i krenuti u rat. To bi bila greška vašeg života... Vaš ulazak u rat zapečatio bi sudbinu Libanona".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da su na sjevernoj granici njegove zemlje "provokacije prerasle u agresiju". Upozorio je: "Hezbolah se igra s vatrom".

Gallant je naglasio da većina izraelskih zračnih snaga više nije uključena u Pojas Gaze te da su zrakoplovi sada okrenuti prema sjeveru. "Građani Libanona moraju znati da bi, ako (vođa Hezbolaha Hassan) Nasrallah pogriješi, sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze".

Nasrallah je ranije u subotu rekao da je njegov pokret uveo nova oružja u niz uzastopnih napada u južnom Libanonu.

“Tijekom proteklog tjedna došlo je do eskalacije u broju operacija i vrsti korištenog oružja, budući da smo prvi put koristili samoubilačke dronove i rakete Burkan, a to su rakete težine od 300 do 500 kilograma”, rekao je Nasrallah u televizijskom govoru obilježavajući Hezbolahov Dan mučenika.

"Dronovi i kaćuše ispaljeni su duboko unutar okupiranih teritorija i to je zahtijevala priroda bitke", rekao je Nasrallah. Dodao je da će se nastaviti pritisak s libanonske prve linije na izraelske trupe.

Ponovio je da neće tolerirati nikakva ubojstva civila izraelskim osvetničkim granatiranjem libanonskih područja.

Od brutalnog iznenadnog napada militanata Hamasa na izraelske zajednice 7. listopada i izbijanja rata, gotovo svaki dan dolazi do razmjene vatre na granici između Izraela i Libanona, sa žrtvama na obje strane, uključujući i civile.

To je najozbiljnija eskalacija od drugog libanonskog rata 2006. Hezbollah ima veze s islamističkim Hamasom u Pojasu Gaze, ali se smatra puno utjecajnijim i moćnijim.

Također se smatra najvažnijim nedržavnim saveznikom Irana i dio je samoproglašene "Osovine otpora", fronta milicija s ciljem borbe protiv iranskog najvećeg neprijatelja Izraela.

06:09

Macron poziva Francuze da se bore protiv antisemitizma

Suočen sa sve većim antisemitskim postupcima u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje sunarodnjake da se brane od "nepodnošljivog" oživljavanja "neobuzdanog" antisemitizma.

Francuska koje se boje židovski sugrađani nije prava Francuska, napisao je u otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien u subotu navečer.

"Francuska u kojoj se Francuzi boje zbog svoje vjere ili porijekla nije Francuska", stoji u pismu. Macron je u pismu upozorio na podjele zemlje: "U našoj povijesti, antisemitizam je uvijek bio uvod u drugu mržnju i rasizam."

Što se tiče rata u Gazi, Macron je napisao da Francuska želi pravdu, mir i sigurnost za izraelski narod, palestinski narod i države u regiji.

Prema Macronovim riječima, u Francuskoj je u jednom mjesecu počinjeno više od 1000 antisemitskih djela - tri puta više akata mržnje protiv židovskih građana nego u cijeloj prošloj godini.

Pismo je objavljeno neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu u nedjelju. Macron ne sudjeluje u prosvjedima koje su inicirali predsjednica Nacionalne skupštine Yaël Braun-Pivet i predsjednik Senata Gérard Larcher.

06:08

WHO kaže da je izgubio komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene u subotu nakon što je ostalo bez goriva.

WHO je rekao da je"ozbiljno zabrinut za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i ozlijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici".

Ponovili su i svoj poziv na trenutni prekid vatre u Gazi.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da će vojska u nedjelju evakuirati novorođenčad iz bolnice Al Shifa u Gazi.

"Osoblje bolnice Al Shifa tražilo je da sutra pomognemo bebama na odjelu pedijatrije da dospiju u sigurniju bolnicu. Omogućit ćemo potrebnu pomoć", rekao je Hagari na konferenciji za medije.

Izraelska nevladina udruga Liječnici za ljudska prava-Izrael izvijestila je u subotu da su "dvije prerano rođene bebe umrle" jer je zbog nestašica goriva onemogućen nastavak neonatalne skrbi u Al Shifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze.

06:08

Izraelski tenkovi na središnjim ulicama grada Gaze

Izraelski tenkovi uočeni su na središnjim ulicama grada Gaze, rekli su očevici u subotu navečer, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Crveni polumjesec rekao je da su tisuće izbjeglica koji su u bolnici potražili sklonište, u velikom strahu.

Od 18 vozila Crvenog polumjeseca na sjeveru Pojasa Gaze, još samo sedam ih je u voznom stanju, a i ona bi mogla stati unutar nekoliko sati zbog manjka goriva, upozorila je organizacija.

Početkom tjedna, izraelska vojska objavila je da je kopnena vojska dospjela "duboko" u grad Gazu.

Otad, Izrael neprestano poziva civile na sjeveru da krenu prema južnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas je izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Pojasa Gaze, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer. Borci Hamasa "više nemaju sigurno mjesto na koje se mogu sakriti."

Izrael optužuje palestinsku organizaciju Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, za korištenje civila kao ljudskih štitova.

Najveća bolnica u Pojasu Gaze obustavila je svoje operacije zbog intenzivnih borbi na sjeveru palestinskog teritorija, rekli su liječnik i Hamasovo ministarstvo zdravstva u subotu.

Ghassan Abu-Sitta, liječnik koji radi u bolnici al-Shifa u Gazi rekao je da nema struje i da bolnica više ne funkcionira.

"Veći dio osoblja je otišao", dodao je.

06:07

Tisuće Izraelaca prosvjeduju za puštanje Hamasovih talaca

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu navečer u izraelskom obalnom gradu Tel Avivu i drugim gradovima zemlje tražeći oslobođenje 239 talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Prosvjednici u Tel Avivu okupili su se ispred muzeja za umjetnost u središtu grada. Držali su transparente na kojima je pisalo "Izraelci za prekid vatre", "Nema pobjednika u ratu" i "Nema vojnog rješenja".

Noam Perry, čijeg su oca 7. listopada oteli teroristi islamističkog Hamasa, rekao je: "Gospodine premijeru, članovi vlade, nemojte meni govoriti o osvajanju, nemojte meni govoriti o razaranju Gaze. Ne govorite uopće. Samo djelujte... odmah ih vratite kući."

Prosvjedi su se također održali u Jeruzalemu, Cezareji, Beršebi, Haifi i Eilatu.

Također je odana počast žrtvama masakra 7. listopada.

Prema medijskim izvješćima, prosvjednici u Haifi tražili su ostavku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegove vlade zato što nije spriječila napad Hamasa.

Procjenjuje se da je 3000 terorista Hamasa i drugih skupina prešlo granicu prije pet tjedana u iznenadnom napadu i uputilo se na ubilački pohod kroz kibuce.

Prema posljednjim procjenama, oko 1200 ljudi je ubijeno, a tisuće ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:17