CRVENA CRTA TEHERANU

Izraelski premijer upozorava: U proljeće ili ljeto 2013. već će biti prekasno za napad na Iran

Koliko je Iran blizu atomske bombe? Sad ću vam pokazati, donio sam dijagram - rekao je preksinoć tijekom svoga govora pred Općom skupštinom UN-a izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Koliko je Iran blizu atomske bombe? Sad ću vam pokazati, donio sam dijagram - rekao je preksinoć tijekom svoga govora pred Općom skupštinom UN-a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izvadio grafički prikaz koji je za cilj imao ilustrirati njegovu glavnu tezu: Teheran će uskoro, i to najkasnije do sredine iduće godine, imati nuklearno oružje te je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica povuče “crvenu crtu” na iransko obogaćivanje urana.

Fitilj pri kraju

- Sa svakim danom ta je ‘crvena crta’ sve bliže. I zato danas govorim pred vama s ovim osjećajem potrebe za brzim djelovanjem, osjećajem koji bi svi trebali imati - rekao je izraelski premijer.

Njegov “dijagram” bio je minimalistički: nacrtana bomba s fitiljem, podijeljena na tri dijela koji simboliziraju tri faze u približavanju razini obogaćenog urana potrebnog za bombu. Prva faza je stvaranje nisko obogaćenog urana. Ona je, rekao je Izraelac, okončana, čime je Teheran već na ostvarenih 70 posto puta prema bombi. Druga faza je stvaranje srednje obogaćenog urana, a Netanyahu tvrdi da će Iran tu fazu okončati “iduće proljeće, najkasnije iduće ljeto”. Nakon toga Teheran treba proizvesti još dovoljnu razinu visoko obogaćenog urana, a to može napraviti “u par mjeseci, a možda i nekoliko tjedana”.

Iranski odgovor

- Gdje moramo povući crvenu crtu? - upitao je Netanyahu s crvenim flomasterom u ruci i onda tu crtu sam obilježio na svom dijagramu: - Ovdje! Prije nego što Iran okonča drugu fazu obogaćivanja, potrebnu za bombu. Prije nego što ga samo mjeseci ili čak tjedni budu dijelili od nuklearnog naoružanja.

Netanyahu je tijekom svoje “demonstracije” rekao kako podaci kojima barata nisu rezultat rada obavještajnih službi, nego činjenice koje je javnosti otkrila UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju i koje su dostupne svima na internetu.

- To su činjenice - zaključio je premijer pozivajući međunarodnu zajednicu da Teheranu jasno da do znanja da “crvenu crtu” ne smije prijeći.

Analitičari ističu kako je Netanyahu neizravno naznačio da Izrael neće posegnuti za vojnom opcijom protiv Teherana sigurno još barem godinu dana. Mnogi su primijetili da se izraelski premijer u govoru pozitivno referirao na administraciju američkog predsjednika Baracka Obame, hvaleći njezine sankcije protiv Teherana. Poznato je, naime, da se dva državnika ne slažu u brojnim pitanjima, ali pomirljiv ton Izraelca, drže analitičari, pokazuje kako je u Jeruzalemu procijenjeno da će Obama na predsjedničkim izborima osvojiti još jedan mandat.

Na Netanyahuov govor reagirao je zamjenik iranskog veleposlanika pri UN-u Ešagh al-Habib i rekao kako je pun “neutemeljenih optužbi”.

- Iran je dovoljno jak da se brani i zadržavamo puno pravo da reagiramo svom silom na mogući napad protiv nas - poručio je diplomat države koja tvrdi da njezin nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Iran je ovaj tjedan objavio kako ima nove dokaze o sabotažama zapadnih obavještajnih agencija koje za cilj imaju usporavanje njegova nuklearnog programa. Ministarstvo informiranja je objavilo, a iranska novinska agencija Fars prenijela kako je Iran u posjedu američke, francuske i njemačke opreme koja je bila zaražena kompjutorskim virusima. Ministarstvo je navelo da su tom opremom ciljane nuklearne, vojne, telekomunikacijske i industrijske instalacije, ali nije preciziralo o kojim je postrojenjima riječ, ni o kakvoj se opremi radi.

Iran optužio Siemens

Prošli je vikend Teheran optužio njemačku korporaciju Siemens da je postavila minijaturne eksplozivne naprave u opremu koju je Iran kupio od nje za svoja nuklearna postrojenja te dodao da su njihovi stručnjaci spriječili sabotažu prije nego što je oprema puštena u rad. Iz Siemensa su poručili da s Iranom ne posluju još od 1979. te da je, i ako je iranska tvrdnja točna, oprema kupljena od “treće strane”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:15