KAŽNJAVAJU PALESTINCE

Izraelska osveta: Imate državu, ali izgubit ćete teritorij i novac

Veleposlanike Izraela u Velikoj Britaniji i Francuskoj pozvale su vlasti tih zemalja danas na razgovor zbog nezadovoljstva najavama Jeruzalema o gradnji novih naselja na Zapadnoj obali , a u međuvremenu su izraelske vlasti objavile da će uskratiti Palestinskoj samoupravi 100 milijuna dolara carine koju prikupljaju u njezino ime u lukama, kao još jedan znak osvete za prošlotjedno UN-ovo priznanje statusa države promatrača Palestini.

Izrael je odobrio gradnju 3000 novih domova na području E1, smještenom između istočnog Jeruzalema i Zapadne obale, a taj je potez izazvao oštro protivljenje Palestinaca jer se njime narušava zemljopisno spajanje palestinskih područja. Izraelska promjena plana o gradnji naselja reakcija je na to što je Palestini prošli tjedan u Općoj skupštini UN-a pozitivno odgovoreno na zahtjev za priznavanje statusa države članice.

Istodobno je izraelski ministar financija Yuval Steinitz objavio da će njegova država uskratiti Palestinskoj samoupravi više od 100 milijuna dolara carinskih taksi prikupljenih u njezino ime. Taj će novac, rekao je ministar, biti iskorišten za otplaćivanje palestinskog duga izraelskoj električnoj tvrtki koje opskrbljuje energijom Zapadnu obalu i koji iznosi oko 180 milijuna dolara.

To će prouzročiti dodatne probleme Palestinskoj samoupravi koja se već sada bori kako bi održala financijsku konstrukciju svog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:30