SPREMA SE KOPNENA INVAZIJA?

Izraelaca je deset puta više, ali ponos njihove vojske mogao bi imati golemih problema!

Dok se kopnena invazija čini najizglednijom opcijom, Izrael bi je mogao kombinirati s amfibijskim napadom
 Jack Guez/Afp

Palestinci u Gazi pripremaju se za veliku izraelsku ofenzivu. Više od 130.000 ljudi već je napustilo svoje domove, a oni koji su ostali gomilaju zalihe. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant naredio je opsadu obalne enklave, a vojska se suzdržala od svoje uobičajene prakse ispaljivanja hitaca upozorenja prije zračnih napada kako bi ljudima dala vremena za evakuaciju.

U velikoj invaziji na Gazu 2014. Izrael je pozvao 80.000 rezervista i izveo više od 6000 zračnih napada. Sada je izraelska vojska rekla da je pozvala 360.000 rezervista te da nameće potpunu blokadu pojasa Gaze. To bi značilo da će izraelska vojska imati prednost od deset vojnika na jednog borca Hamasa.

Izrael je također Gazi prekinuo opskrbu vodom i strujom, zamrznuo kriptoračune Hamasa koje je ta organizacija koristila za prikupljanje donacija na društvenim mrežama te poručio stanovnicima Gaze da pobjegnu u Egipat. Sve to upućuje na to da se Izraelci pripremaju na ofenzivu neviđenih razmjera.

Povijest izraelsko-palestinskih sukoba pokazuje da su izraelske obrambene snage (IDF) slijedile sličan obrazac ponašanja - Hamas pokreće raketne napade kao odgovor na izraelske provokacije, Izrael odgovara baražnom vatrom te nakon nekoliko tjedana sukoba dolazi do zatišja. S obzirom na to da je pojas Gaze mali prostor, Izraelci obično koriste iste rute pri ulasku, što bi Hamasovi borci mogli iskoristiti i ojačati obranu na tom dijelu.

image
Jack Guez/Afp

Konkretno, to su prijelaz Erez na sjeveru i koridor Philadelphia na jugu. To su mjesta koja bi uskoro mogla postati žarišta borbe. Jednom kad IDF uđe na prostor Gaze, najveće borbe mogle bi se odvijati oko gradova na tom području. Iako je izraelska vojska brojčano nadmoćna, Hamasu bi u korist moglo ići gusto urbano okruženje Gaze.

Pojas Gaze je prostor površine od 365 četvornih kilometara s populacijom od oko 2,1 milijun ljudi. Visoki stambeni blokovi u gradovima kao što su Jabalia i Beit Lahia gledaju na sjeverne prilaze, dok je glavna cesta u smjeru sjever - jug omeđena industrijskim područjima koje je Hamas u prošlosti koristio za obranu. Teren u središtu Gaze je otvoreniji, ali sela i više zgrade duž prilaznih cesta također mogu pružiti zaklon Hamasu. Dok se kopnena invazija čini najizglednijom opcijom, Izrael bi je mogao kombinirati s amfibijskim napadom sa zapadne obale Gaze.

image
Jack Guez/Afp

Izrael se ponosi svojim tenkovima, ali problem je što su ta vozila ranjiva u urbanim okruženjima. Izraelska vojska ima otprilike 400 tenkova Merkava, koji su najzaštićeniji prema prednjem dijelu trupa i kupole. U urbanom ratovanju neprijatelj se može postaviti iznad tenkova i gađati vrh kupole, gdje je oklop najslabiji. Isto tako, kanalizacijski sustavi i tuneli opremljeni komunikacijskim sustavima pružaju skrovišta za bombe koje mogu eksplodirati i onesposobiti oklopna vozila.

Hamas je također nabavio bespilotne letjelice opremljene streljivom, koje predstavljaju novu prijetnju za Izrael. Sve to znači da će urbani napad vjerojatno biti predvođen pješaštvom, a tenkovi će ulaziti u borbu samo radi specifičnih zadataka, kao što je uništavanje neprijateljskih utvrđenih položaja.

Izrael također može aktivirati brojne elitne vojne odrede, uključujući svoju jedinicu Ghost i specijalnu postrojbu Sayeret Matkal. Te se trupe mogu koristiti paralelno s kopnenom invazijom za spašavanje taoca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 15:00