NIZ ATENTATA

Izrael želi po svaku cijenu spriječiti Iran da napravi nuklearnu bombu: Mosad regrutira Irance da ubijaju znanstvenike

Zapadni mediji komentiraju kako ove akcije izraelske tajne službe podsjećaju na one protiv Hamasa i upozoravaju da tu ‘etičnost nije u prvom planu’

TEHERAN - Niz atentata na iranske nuklearne znanstvenike nastavljen je pretprošli tjedan ubojstvom Dariusa Rezaeija u Teheranu . Pojedini inozemni mediji pišu kako nema sumnje da iza likvidacije znanstvenika angažiranih na nacionalnom nuklearnom programu stoji izraelska obavještajna služba Mosad koja tako pokušava spriječiti Iran da napravi nuklearnu bombu.

Ubojice na motociklima

Kako su pisali britanski mediji, Rezaei je ubijen dok se sa svojom suprugom u automobilu vozio kući. Dvojica ubojica na motociklima zaustavila su se pokraj njegova automobila i iz strojnica počela pucati u Rezaeija. Znanstvenik je na mjestu umro, a njegova je supruga teško ranjena i još je u bolnici. Ubojice su pobjegle na motociklima i otad im se izgubio svaki trag.

Rezaei je bio stručnjak za transport neutrona, što je proces iznimno važan u stvaranju nuklearnog oružja, i zato je, tvrde mediji, postao nova meta izraelske tajne službe koja je u zadnjih dvadesetak mjeseci ubila tri iranska nuklearna znanstvenika.

Revolucionarna garda

U studenom prošle godine dvojica znanstvenika napadnuta su u dva različita dijela Teherana dok su se vozili na posao. Napadači na motociklima pričvrstili su posebne bombe s magnetima na njihove automobile zaglavljene u prometnim gužvama i potom ih detonirali. Jedna od bombi ubila je Maida Šahriraija i teško ranila njegovu suprugu, a eksploziju druge čudom je preživio dr. Ferejdon Abasi, stručnjak za odvajanje izotopa.

U siječnju prošle godine u sjevernom dijelu Teherana znanstvenika Masuda Ali-Mohamadija ubila je bomba ugrađena u motocikl parkiran na ruti kojom je svakoga jutra putovao na posao. Za njega se tvrdilo da je prije svega stručnjak za kvantnu fiziku, a ne toliko za procese nuklearne fisije, no poslije je otkriveno da je Ali-Mohamadi 20 godina bio član Iranske revolucionarne garde, moćne organizacije čiji je zadatak napraviti nuklearno oružje. Prvi u nizu bio je znanstvenik Ardešir Huseinpur, koji je bio zaposlen u nuklearnom postrojenju Istfahan. On je umro 2007. u misterioznim okolnostima od posljedica izlaganja radijaciji.

Svi su oni, piše britanski publicist i povjesničar Michael Burleigh u svom članku za Daily Mail prenoseći tvrdnje svjetskih obavještajnih analitičara, žrtve agenata Mosada koji po svaku cijenu želi spriječiti da Iran dobije nuklearno oružje, situaciju koja je za Izrael iz više razloga nedopustiva.

Izrael demantira

Slično piše i njemački tjednik Der Spiegel koji je nedavno objavio da je ubojstvo Rezaeija “prva ozbiljna operacija” pod zapovjedništvom Tamira Parda, novog šefa Mosada. Pretpostavlja se da Mosad ne ubacuje svoje agente u Iran nego angažira lokalne ljude koje potom obučava za zadatke koje trebaju obaviti, a u nekim akcijama surađuje s američkim i britanskim tajnim službama. Izrael, očekivano, demantira takve navode.

“Takva strategija atentata koristila se ranije i bila je djelotvorna protiv terorista iz Hamasa. U takvoj igri etičnost sigurno nije u prvom planu, posebice s obzirom na tvrdnje nekih da iranski znanstvenici nemaju pojma u koju svrhu se koristi njihov rad”, piše Burleigh.

SAD za sada odbija izraelske zahtjeve za pomoć u bombardiranju iranskih nuklearnih postrojenja u kojima se obogaćuje uran koji se, tvrdi Teheran, koristi u mirnodopske svrhe (dok je međunarodna zajednica uvjerena da je riječ o procesu u svrhu proizvodnje nuklearnog oružja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:23