PRVI NA SVIJETU

Izrael uveo drastični lockdown, do kraja ožujka cijepit će sve odrasle stanovnike

Već u prvih 20-ak dana Izrael je cijepio gotovo 20 posto građana, medicinske djelatnike u bolnicama, liječnike i socijalne radnike
Cijepljenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua
 Miriam Alster/POOL/AFP

Izrael će biti prva zemlja na svijetu koja će već do kraja ožujka 2021. godine cijepiti protiv koronavirusa sve svoje odraslo stanovništvo, odnosno starije od 16 godina. Podsjetimo da Izrael ima oko devet milijuna stanovnika, a uveden je i treći, drastični lockdown.

Već u prvih 20-ak dana Izrael je cijepio gotovo 20 posto svojih građana, gotovo sve medicinske djelatnike u bolnicama i "kućne liječnike" te najveći broj socijalnih radnika i onih koji rade s djecom i osobama s posebnim potrebama, a sada se ubrzanim tempom cijepe sve osobe starije od 60 godina.

Mnogi se pitaju kako to da je Izrael tako efikasan te da će biti prva zemlja na svijetu koja će procijepiti cjelokupno pučanstvo. Naime, Izrael je prva zemlja koja je nabavila cjepiva Pfizera i Moderne u potrebnim količinama. U zemlji je otvoreno više od 300 mjesta na kojima se vrši cijepljenje, na svakih nekoliko kilometara otvoreni su takvi punktovi, a ljude se e-mailom ili SMS-om obavještava gdje i kada trebaju doći na cijepljenje. Osim liječnika i medicinskih sestara, angažirano je i oko 700 pripadnika vojske osposobljenih za davanje cjepiva, tako da se dnevno u prosjeku cijepi do 150 tisuća ljudi.

U Izraelu je nešto manje od pola milijuna zaraženih, a nešto više od 3500 ih je umrlo od posljedica koronavirusa. Osim efikasnog postupka cijepljenja, u toj su zemlji na snazi i vrlo stroge mjere izolacije i karantene. Zatvorene su sve škole i fakulteti, kafići i restorani ne rade, ali mogu dostavljati piće i hranu kući, no ne koriste uslugu "coffee to go".

Stanovnici uglavnom rade od kuće, mogu se kretati u radijusu od jednog kilometra od mjesta stanovanja, a automobilom se mogu kretati samo oni koji imaju posebnu dozvolu. Ograničena su i putovanja u Izrael i iz njega, s obaveznom karantenom. No, nakon cijepljenja uvode se tzv. zelene propusnice koje će cijepljeni morati imati prilikom kretanja po zemlji. U zatvorenom prostoru može biti na okupu do pet ljudi, na otvorenom najviše do deset, a to važi i za pogrebe, vjenčanja i obrede bar micva. Ta su ograničenja zasad uvedena do 21. siječnja, s mogućnošću produljenja ili određenog ublažavanja.

Doduše, neki sve to povezuju sa skorim parlamentarnim izborima koji će se održati 23. ožujka, i to već četvrti put u posljednje dvije godine. Smatraju to i velikim izbornim adutom Benjamina Netanyahua koji, prema sadašnjim anketama, ima određenu prednost pred konkurencijom, ali se predviđa da će opet morati u koaliciju i moguće je da će i ovaj put potrajati dok se ne uspostavi vlada. Netanyahu je kazao kako njegov Likud nije bio za izbore, ali da je na tome inzistirao, kako kaže, lider stranke Kahol - Lavan (Plavo -bijeli) bivšeg ministra obrane Bennya Gantza, koji mu, pak, nije ostao dužan, optuživši Netanyahua da baš on "gura zemlju u četvrte izbore u manje od dvije godine".

Krajem 2020 godine raspušten je Knesset, a sada analitičari smatraju da bi se pobjedom nad pandemijom najviše na izborima mogao okoristiti Likud i Benjamin Netanyahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:58