DAN UOČI SUMMITA S PUTINOM

IZNENADNA ODLUKA U UKRAJINI 'Raspuštam parlament i raspisujem nove izbore!'

 AFP

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak je potpuno neočekivano donio odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbora koji bi se trebali održati 26. listopada, piše BBC.

Ovakvu je odluku donio samo dan uoči najavljenog sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Bjelorusiji, gdje bi trebali razgovarati o uspostavljanju mira na istoku države.

'Prijevremeni parlamentarni izbori dio su mojeg mirovnog plana, stoji u priopćenju koje je objavio njegov ured. 'Ključni element' je politički dijalog s proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, istaknuo je Porošenko.

Raspuštanje parlamenta i novi izbori dolaze usred sukoba proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga na istoku Ukrajine u kojima je do sada ubijeno najmanje 2000 ljudi. Odluka je posljedica raspada vladajuće koalicije 24. srpnja uspostavljene nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u veljači.

Porošenko je u televizijskom obraćanju kazao kako mnogi zastupnici podržavaju svrgnutoga Janukoviča, a da većina Ukrajinaca želi novi parlament.

Raspuštanjem parlamenta Porošenko je ispunio jedno od predizbornih obećanja, a istraživanje javnog mišljenja pokazalo je da 80 posto Ukrajinaca podupire održavanje prijevremenih izbora.

"Glasovanje je najmoćnije oružje koje se može dati građanima za obranu zemlje", rekao je ukrajinski predsjednik.

Koliko je situacija na istoku Ukrajine nestabilna, svjedoče svakodnevne vijesti o žestokim borbama i česte optužbe Kijeva da Moskva na ukrajinski teritorij šalje oružje pa i vlastite vojnike.

U ponedjeljak je Kijev Rusiju optužio da šalje svoje vojnike preko granice kako bi otvorila novu bojišnicu u separatističkom ratu, no Kremlj je to odbacio.

Porošenko je, nekoliko sati prije raspisivanja izbora, izrazio "duboku zabrinutost" zbog ruskoga poteza, navela je njegova služba za medije, tako uspostavljajući pretpostavke za moguće buran susret.

Ukrajinska vojska tvrdi da je skupina ruskih vojnika u odorama separatista prešla jugoistočnu ukrajinsku granicu u deset tenkova i dva oklopna transportera te da su graničari zaustavili kolonu kod Novoazovska, na krajnjem jugoistoku Ukrajine na Azovskom moru.

"Jutros su ruski vojnici odjeveni u odore donbaskih boraca pokušali prijeći jugoistočnu ukrajinsku granicu kako bi otvorili novu bojišnicu u južnoj doneckoj regiji", rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

U gusto naseljenoj industrijskoj ukrajinskoj regiji Donbas u kojoj živi većinom rusofonsko stanovništvo, područja Donjeck i Lugansk proglasila su neovisnost od Ukrajine u nastojanju da se priključe Rusiji.

Lisenko je također kazao da su dva tenka uništena, a nekoliko članova "obavještajne skupine za sabotažu" je zarobljeno. "Ukrajinska vojska sada je blokirala ovo područje", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:38