KRAJ INTERVENCIJE

IZNENADNA ODLUKA PUTINA Ruski predsjednik naredio povlačenje vojske iz Sirije: 'Glavne ciljeve smo postigli...'

 SPUTNIK via REUTERS / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih snaga iz Sirije, objavila je u ponedjeljak agencija AFP.

BBC javlja da je ruski čelnik izjavio kako su u Siriji 'ciljevi postignuti' te da je naredio povlačenje glavnine snaga.

Naredbu je izdao ministru obrane Sergeju Šojguu. 'Smatram da su ciljevi postavljeni pred ministarstvo obrane u glavnini postignuti. Stoga naređujem početak povlačenja glavnine naših vojnih snaga s teritorija Sirije, s početkom od utorka', rekao je Putin tijekom sastanka sa Šojguom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U Kremlju navode da je odluka o povlačenju donesena u suglasju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, koji je zahvaljujući višemjesečnoj ruskoj vojnoj intervenciji povratio dio izgubljenog teritorija te je ponovno postao ključni igrač u bitci za budućnost ove razorene države.

Rusi su tijekom 5-mjesečne intervencije bili suočeni s kritikama sa Zapada jer su gađali ciljeve Asadovih protivnika iz redova tzv. 'umjerene opozicije', a tek u manjoj mjeri položaje Islamske države.

Putin kaže da će se Rusija sada usredotočiti na intenziviranje diplomatskih napora u rješavanju sirijskog konflikta, ali upozorava da će dvije ruske vojne baze u Siriji nastaviti funkcionirati. Također, nije dao rok do kojeg bi se vojska trebala povući iz intervencije.

U ponedjeljak su u Ženevi, inače, nastavljeni mirovni pregovori između zaraćenih strana, a uz posredovanje ujedinjenih naroda. 'Rad naše vojske stvorio je uvjete za početak mirovnog procesa', rekao je Putin.

Reakcije na rusku najavu povlačenja iz Sirije

Nakon najave Rusije da će početi povlačiti svoje snage iz Sirije, što je sirijska oporba pohvalila, stižu reakcije sirijske vojske i svjetskih čelnika, javljaju agencije.

Sirijska vojska je priopćila u ponedjeljak da će se nastaviti boriti sa skupinom Islamskom državom (IS), s Frontom al Nusrom i s "drugim terorističkim skupinama povezanim s njima", pošto je njezin ruski saveznik rekao da će početi povlačiti svoje snage, prenosi Reuters.

U priopćenju sirijskog vojnog zapovjedništva navodi se da će se oružane snage boriti s istom odlučnošću kao i prije, u suradnji s "prijateljima i saveznicima", dok se sigurnost i stabilnost ponovo ne uspostave "na svakom djeliću državnog teritorija".

Usto se dodaje da je ruska odluka o smanjenju vojne nazočnosti u Siriji logičan potez i da su je zajedno donijeli najviši vojni dužnosnici dviju zemalja "nakon prekida borbenih operacija na nekim bojišnicama" u Siriji.

Damask je odbacio nagađanja o postojanju nesuglasica s Moskvom, rekavši da se predsjednik Asad dogovorio o "smanjenju" ruskih snaga u telefonskom razgovoru s predsjednikom Putinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak su razgovarali telefonski o sirijskoj krizi, priopćio je Kremlj.

Putin je rekao Obami da će se ruske snage početi povlačiti iz Sirije pošto su završile svoje "glavne zadaće" u borbi s terorizmom.

"Predsjednici su pozvali na ubrzavanje procesa političkog rješenja sirijskog sukoba i poduprli su razgovore u Ženevi između sirijske vlade i oporbe pod okriljem UN-a", piše u tom priopćenju, kako prenosi Reuters.

Istodobno je Bijela kuća objavila da su Putin i Obama razgovarali o krizi u Siriji i o najavljenom povlačenju ruske vojske.

Obama je pohvalio smanjenje nasilja u Siriji otkako je na snagu stupio dogovor o prekidu neprijateljstva, ali je upozorio da bi nastavak ofenzive sirijske vojske mogao ugroziti mirovne napore, navodi se u priopćenju.

Američki predsjednik je usto istaknuo da je postignut stanoviti napredak u pružanju humanitarne pomoći u Siriji i da snage sirijske vlade moraju omogućiti slobodnu dopremu humanitarne pomoći, dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

Povlačenje glavnine ruskih postrojba iz Sirije koje je u ponedjeljak navečer najavio ruski predsjednik, pridonijet će, ako se doista ostvari, "jačanju pritiska" na predsjednika Bašara al Asada, ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, a prenosi France Presse.

"Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih postrojba, to će pojačati pritisak na režim predsjednika Asada kako bi se u Ženevi napokon ozbiljno pregovaralo o političkoj tranziciji koja će očuvati stabilnost sirijske države i interese svih skupina", ocijenio je Steinmeier. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44