KRIZA U UKRAJINI

IZDAN NALOG ZA UHIĆENJE Janukoviča traže zbog masovnih ubojstava: 'Nemamo pojma gdje je'

Rusija je povukla svog ambasadora iz Kijeva. Kako kažu, situacija u zemlji je sve gora, a Putinova administracija oštro je osudila uklanjanje predsjednika Janukoviča s vlasti.
 AFP

NOVO 15:21 Moskva će povećati carine na uvoz roba iz Ukrajine ako Kijev potpiše sporazum o partnerstvu s Europskom unijom, upozorio je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev u današnjem razgovoru za njemački tisak.

"Ukrajini poručujemo: vaše je pravo da idete putem koji ste sami izabrali, no mi ćemo tada biti primorani podići uvozne carine", kazao je Uljukajev u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Rusija je trenutno najveće ukrajinsko izvozno tržište, podsjeća agencija AFP.

Zbog slobodne trgovine unutar Zajednice Nezavisnih Država (ZND) Rusija bi bila preplavljena robama iz EU-a oslobođenim plaćanja carine u slučaju da Kijev s Unijom potpiše sporazum o partnerstvu, upozorio je nadalje Uljukajev.

Odbijanje takvog sporazuma s EU-om prije tri mjeseca izazvalo je u Ukrajini krizu koja je prerasla u nasilne prosvjede i sukobe i u konačnici dovela do rušenja s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, podsjeća AFP.

Uljukajev je isključio mogućnost da Ukrajina potpiše takav sporazum i da istodobno ostane značajni trgovinski partner Rusije.

"Jedno nije kompatibilno s drugim", kazao je i dodao da Moskva prednost daje pokretanju "trilateralnih pregovora između Rusije, EU-a i Ukrajine" vezano uz ta pitanja.

Ruski ministar napominje i da će daljnji ruski zajmovi Ukrajini ovisiti o sastavu nove vlade.

"Prvo moramo vidjeti tko će biti u novoj vladi, koji će program slijediti kao i tko će biti premijer", kazao je Uljukajev.

Upozorio je na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini. "Tamošnja situacija mijenja se iz dana u dan, no već je jasno da je Ukrajina suočena s recesijom".

Također, upozorio je na utjecaj teške ekonomske situacije na ukrajinsko-ruska zajednička ulaganja kao i na ruske banke, koje su naveliko ulagale u Ukrajinu.

"Mnogi investicijski fondovi povlače novac iz Ukrajine, a u mnogim slučajevima i iz Rusije", upozorio je Uljukajev u razgovoru za ugledni njemački poslovni dnevnik.

------------------------------------

12:31 - Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i službeno se nalazi u bijegu pošto je ministarstvo vanjskih poslova za njim raspisalo tjeralicu zbog masovnih ubojstava civila.

"Otvorena je službena istraga zbog masovnih ubojstava mirnih građana", objavio je vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Arsen Avakov na svom twitter profilu. Dodao je da je izdan uhidbeni nalog za Janukovičem za kojeg se od subote ne zna gdje je, te nekoliko drugih osoba koje se smatra odgovornima.

Janukovič (63) je napustio Kijev helikopterom u petak, na dan potpisivanja sporazuma s oporbom kojim je zaustavljeno višednevno nasilje s više od 80 mrtvih. Od petka navečer Janukovič se kreće 'cik-cak' zajedno sa šefom svog ureda Andrijem Klujevim. Prvo su otišli u Harkiv, zatim u Donjeck, gdje su ga aerodromski graničari spriječili da privatnim zrakoplovom odleti iz zemlje, piše BBC.

U nedjelju je bio na Krimu u svojoj privatnoj rezidenciji u Balaklavi, koju je napustio u povorci tri automobila zajedno s Klujevim i nekoliko zaštitara, rekao je Avakov. Trenutačno se ne zna gdje je. "Zatvorili su sve komunikacijske sustave", rekao je Avakov.

Dan nakon Janukovičeva bijega iz Kijeva, prozapadni Oleksander Turčinov izabran je za predsjednika parlamenta i time privremenog ukrajinskog predsjednika. Tom odlukom Janukovič je postao jedan od rijetkih državnika koji je uličnim prosvjedima dvaput zbačen s dužnosti predsjednika države.

Električar iz sumornog industrijskog grada Donjecka na istoku zemlje, Janukovič se na političku pozornicu popeo sa svim diplomama čvrstog momka, uključujući i dva kraća boravka u sovjetskim zatvorima zbog krađe i fizičkog napada.

Taj dio njegove biografije je izbrisan kad je krenuo u politiku. Prvo je postao guverner Donjecka, a kasnije i premijer u predsjedničkom mandatu Leonida Kučme, čiji je bio štićenik. Prvi udarac doživio je na predsjedničkim izborima 2004. kada jest izabran, ali mu je Narančasta revolucija onemogućila da se zbog izborne prijevare popne na vlast.

Pokretačka snaga revolucije bila je Julija Timošenko, što joj Janukovič nikada nije oprostio. Plamen njihova neprijateljstva upaljen prije deset godina gori i danas. Tijesno ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2010. i godinu poslije izveo pred sud zbog zlouporabe premijerske dužnosti u mandatu predsjednika Viktora Juščenka. Međunarodna zajednica je to suđenje i sedmogodišnju kaznu smatrala nedvojbeno politički motiviranim. Čim je Janukovič pao, Timošenko je puštena iz zatvora.

"Janukovič nije osoba koja se oslanja na racionalne kalkulacije. Njegov stil razmišljanja razlikuje se od zapadnih političara koji preferiraju racionalne analize. Janukovič se oslanja na intuiciju, na unutarnji glas i vlastito iskustvo. On je klasični postsovjetski političar koji se oštro razlikuje od kolega sa zapada", kazao je na početku ukrajinske krize politički analitičar Volodimir Fesenko.

Teško ga je pročitati, svoje karte drži na prsima i ne pokazuje ih niti onima koji su mu bliski. "Njegov krug je vrlo uzak i mi čak ne znamo tko su mu najbliži ljudi, s kim ide u lov, s kim igra tenis", dodaje Fesenko.

Iako to tada nije znao, Janukovič je svoju političku sudbinu zapečatio u studenome kada je u posljednji tren odustao od potpisivanja trgovinskog sporazuma s EU-om i, doduše pod pritiskom, zakucao na vrata Vladimira Putina.

Europski izaslanici razgovarali su tada s Viktorom Janukovičem gotovo svakoga dana kako bi očistili put za sklapanje povijesnog trgovinskog sporazuma Europske unije i Ukrajine, ali iznenađenje koje su doživjeli kada je ukrajinski predsjednik, samo nekoliko dana prije summita u Vilniusu, odustao od dogovora pokazuje da nisu dobro "pročitali" tog zagonetnog državnika, koji je bio nepoznanica za mnoge u inozemstvu, ali i u njegovoj domovini. Tek su onda shvatili da imaju posla s pragmatičnim liderom sovjetskog tipa koji je pripreme za summit pretvorio u geopolitičko cjenkanje.

Europski diplomati kazali su da Janukovič pregovore doživljava kao pritisak, a takav pritisak ne daje uvijek rezultate. "Ima snažan karakter. Ne popušta pritisku sve dok mu se stvarno ne može oduprijeti", rekao je analitičar Mihajlo Pohrebinski.

To se, nažalost, pokazalo i u događajima na Trgu neovisnosti. Popustio je tek pošto je živote izgubilo 80 ljudi.

Što će biti s njim dalje, teško je predvidjeti. Njegovo najjače uporište jest na istoku zemlje i na Krimu, ali pitanje je koliko mu je potpore ostalo. Odrekao ga se dio njegove vlastite Stranke regija, odrekli ga su se i ukrajinski oligarsi koji su ga podupirali. Nove ukrajinske vlasti sigurno neće odustati od njegova progona jer tvrde da je osobno naredio da se puca na prosvjednike na Majdanu. Možda je sada ključno pitanje je li ga se odrekao i Vladimir Putin.

-------------------------------------

11:25 - Europska unija spremna je ponuditi "značajnu" financijsku pomoć Ukrajini kada oformi novu vladu, a trebala bi joj ponuditi i jasnu europsku perspektivu, rekao je europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

"Važno je da ponudimo jasnu europsku perspektivu ukrajinskom narodu koji je pokazao predanost europskim vrijednostima", rekao je Rehn u nedjelju nakon sastanka sa svjetskim financijskim čelnicima (G20) u Sydneyju.

"Spremni smo osigurati značajnu financijsku pomoć Ukrajini kada političko rješenje, utemeljeno na demokratskim načelima, bude finalizirano i kada bude formirana nova vlada koja će se iskreno i ozbiljno posvetiti institucionalnim i gospodarskim reformama", rekao je.

Na pitanje kolika bi ta pomoć mogla biti, Rehn je rekao da EU upravo procjenjuje koliko je Ukrajini potrebno. "Moramo biti dorasli izazovu ovog povijesnog trenutka", rekao je.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton posjetit će u ponedjeljak Kijev kako bi razgovarala o mjerama za smirivanje političke krize i stabiliziranje gospodarstva.

Britanski ministar financija George Osborne također se zauzima za financijsku pomoć Ukrajini. "Moramo biti spremni pružiti financijsku pomoć putem organizacija kao što je Međunarodni monetarni fond", rekao je Osborne u ponedjeljak u Singapuru, dodajući da će veći dio te pomoći biti u obliku zajmova.

Američki ministar financija Jack Lew poručio je ovaj vikend u Sydneyju da su "Sjedinjene Države i druge države spremni pomoći Ukrajini u njezinim naporima da povrati demokraciju, stabilnost i rast." Nove ukrajinske vlasti Lew je pozvao da počnu pregovore s MMF-om o paketu pomoći što je prije moguće.

Ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsjednika Viktora Janukoviča, koji je ocijenio da je riječ o državnom udaru i pobjegao iz Kijeva. Još nije poznato gdje se nalazi.

Prijevremeni predsjednički izbori trebali bi se održati 25. svibnja. Predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov do tada će obnašati dužnosti šefa države. Nova vlada nacionalnog jedinstva trebala bi biti formirana do utorka.

Janukovičev opoziv i bijeg kulminacija su tromjesečne krize koja je izbila kada je odbio potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom. Nakon toga su izbili veliki protuvladini prosvjedi koji su završili krvavim obračunom u kojemu je zadnjih dana poginulo više od 80 ljudi.

Ukrajina se nalazi na rubu stečaja. Rusija joj je obećala zajam od 15 milijardi američkih dolara i za trećinu nižu cijena plina. Potkraj prosinca isplatila je tri milijarde dolara, no ovaj je tjedan odustala od isplate sljedeće tranše od dvije milijarde i neizvjesno je hoće li je uopće isplatiti.

Agencija Standard & Poor's upozorila je u petak da će, uskrati li joj Rusija pomoć, Ukrajina, koja ove godine mora vratiti 13 milijardi dolara dugova, biti otjerana u stečaj.

Europska unija do sada je Ukrajini nudila pomoć u iznosu od 610 milijuna eura.

-----------------------------

7:27 Rusija je povukla svog ambasadora iz Kijeva. Kako kažu, situacija u zemlji je sve gora, a Putinova administracija oštro je osudila uklanjanje predsjednika Janukoviča s vlasti.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov, dosadašnji predsjednik nacionalnog parlamenta, blizak suradnik nekadašnje premijerke Julije Timošenko, kasno sinoć, nekoliko sati nakon što je proglašen privremenim vođom zemlje, televizijskim se putem obratio naciji.

Obećao je da će sastaviti 'narodnu vladu' i istaknuo da se moraju vratiti u obitelj europskih zemalja. Vladu nacionalnog jedinstva Ukrajina bi trebala dobiti u slijedeća dva dana. Dodao je „Spremni smo za dijalog s Rusijom, na jednakopravnim, fair i susjedskim temeljima koji uzimaju u obzir i priznaju Ukrajinski europski izbor.“

Turčinov se osvrnuo i na stanje gospodarstva u zemlji: „Svjetsko gospodarstvo se oporavlja, ukrajinsko je pred ponorom i na rubu stečaja. Zadaća nove vlade je zaustaviti pad, stabilizirati tečaj, vratiti povjerenje ulagača, jamčiti da će plaće i mirovine biti isplaćene na vrijeme i promicati razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.“

Nekadašnji bokserski šampion i jedan od vođa opozicije za BBC je izjavio da će moguće biti jedan od kandidata na izborima koji su dogovoreni za 25. Svibnja. „Želim Ukrajinu učiniti modernom europskom zemljom. Ako to mogu napraviti kao predsjednik, dat ću sve od sebe.“

Tisuće antivladinih prosvjednika i dalje su na kijevskom Trgu nezavisnosti. Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je u neredima prošlog tjedna poginulo 88 ljudi, većinom proopozicijskih prosvjednika. No, te su brojke u diskrepanciji s onima koje su ranije stizale iz Ukrajine kad se spominjao i veći broj žrtava.

Ne zna se gdje je Janukovič

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič traži se pod optužbom za masovna ubojstva, napisao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova na svojoj Facebook stranici, dodajući također da se i dalje ne zna točno gdje se nalazi Janukovič.

"Otvorena je službena istraga zbog masovnih ubojstava mirnih građana", kaže Arsen Avakov na svom profilu. Dodao je da je izdan uhidbeni nalog za Janukovičem za kojeg se od subote ne zna gdje je, te nekoliko drugih osoba koje se smatra odgovornima.

Avakov također kaže da je Janukovič u nedjelju navečer bio na Krimu, u privatnoj rezidenciji Balaclava, te da je automobilom krenuo prema nepoznatoj destinaciji zajedno s jednim svojim pomoćnikom. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:20