RASPISANI PARLAMENTARNI IZBORI

Izbori u Srbiji na Đurđevdan 6. svibnja, Nikolić favorit

Srbija je danas raspisala parlamentarne i lokalne izbore za 6. svibnja, na Đurđevdan. Iako se nagađalo da bi predsjednik Srbije, Boris Tadić , istodobno mogao raspisati predsjedničke izbore, on to još nije učinio.

Mandat mu istječe potkraj ove godine, pa B92 prenosi da Tadić ima još mjesec dana da donese konačnu odluku hoće li podnijeti ostavku i raspisati predsjedničke izbore za isti dan.

Koalicijski potencijal

I prije nego što su predsjednički izbori raspisani, lider najjače oporbene Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić, odmah je najavio da će se kandidirati za predsjednika države. Ankete daju blagu prednost SNS-u u odnosu na vladajuću Demokratsku stranku Borisa Tadića, no analitičari predviđaju da će DS ostati na vlasti. SNS će dobiti nešto više glasova, ali DS ima jači koalicijski potencijal, protumačio je danas analitičar Vladimir Goati za agenciju Beta.

Nepoželjni Koštunica

Prema istraživanju Centra za demokraciju i razvoj, SNS Tomislava Nikolića osvojio bi 29 posto, a demokrati 27 posto, dok su na trećem mjestu Šešeljevi radikali, drastično oslabljeni nakon raskola 2008., kad je Nikolić osnovao SNS.

Ankete daju između pet i deset posto Dačićevim socijalistima, LDP-u Čede Jovanovića te DSS-u Vojislava Koštunice.

Kako nijedna stranka ne osvaja većinu, ponovo će biti nužna neka “neprincipijelna koalicija” poput sadašnje DS-ove s Ivicom Dačićem koji vodi nekadašnje Miloševićeve socijaliste.

Nagađanja o mogućoj velikoj koaliciji SNS-a i DS-a ovih je dana odbacio potpredsjednik DS-a i ministar obrane Dragan Šutanovac. No, Nikolić već dugo nije glavni “bad guy” srpske politike, otkako se distancirao od radikala i velike Srbije i počeo hodočastiti u Bruxelles. Blic je nedavno objavio kako su američki diplomati liderima SNS-a poručili da je za Washington neprihvatljiva vladajuća koalicija u kojoj bi bili “oni koji su palili ambasade”, odnosno DSS bivšeg predsjednika Vojislava Koštunice, danas ekstremnog rusofila i eurofoba.

‘Ovo će biti potop malih stranaka’

Predsjednik oporbenog LDP-a, Čeda Jovanović, suprotstavio se istodobnom raspisivanju predsjedničkih izbora jer se boji da će duel Tadića i Nikolića potopiti sve ostale stranke i njihove kampanje. Nikolić je dosad kao lider Šešeljevih radikala nekoliko puta gubio predsjedničke izbore od Tadića, koji bi dobivao glasove na račun straha od dolaska radikala na vlast.Predizborne ankete ionako predviđaju da će veliku većinu glasova osvojiti Srpska napredna stranak Tomislava Nikolića i Demokratska stranka Borisa Tadića .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:18