UZAVRELO STANJE

IZBORI NA KOSOVU Srbi masovno bojkotirali lokalne izbore

U srpskom sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice dvije trećine birača činili Albanci

Kosovski Srbi jučer su se većinom oglušili na poziv vlasti iz Beograda da izađu na lokalne izbore na Kosovu i izaberu svoje predstavnike u skladu sa Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Do kasnog poslijepodneva izlaznost je bila slaba: prema službenim podacima 12 posto upisanih birača, tri postotna poena manje nego na prethodnim izborima. Izlaznost u srpskim enklavama na jugu je veća od prosjeka, a u većinski srpskim općinama na sjeveru višestruko manja.

Prijetnje protiv izlaza

Ovo je prvi put od proglašenja neovisnosti Kosova 2008. da su izbori organizirani i u četiri većinski srpske općine na sjeveru, uz pomoć OESS-a, gdje je registrirano 66.362 od ukupno 1,779.357 kosovskih birača.

Oporbeni kosovski političar Oliver Ivanović izjavio je da su od 5,5 posto građana koji su do 14 sati izašli na birališta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice dvije trećine Albanci i da bi novi gradonačelnik mogao biti Albanac, iako tu Srbi čine 90 posto stanovništva. Izlaznost Srba bila bi veća da nema prijetnji, rekao je.

Cijelog dana beogradski mediji pozivali su Srbe s Kosova da u što većem broju izađu na izbore, no BBC javlja da je na sjeveru Kosova više plakata kojima se poziva na bojkot nego onih s likovima sudionika kampanje. Biračka mjesta osiguravalo je 6000 policajaca.

Povijesni izbori

Premijer Kosova Hashim Thaci izbore je nazvao povijesnima. Beograd se jako trudio nagovoriti Srbe da izađu na izbore, iako su ih godinama učili da ne smiju priznavati ništa što dolazi iz Prištine. U petak je prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem zajedničkom izjavom pozvao Srbe s Kosova da izađu na izbore, kako bi kasnije mogli izabrati Zajednicu srpskih općina, jedinu srpsku instituciju na Kosovu predviđenu briselskim sporazumom.

Dačić: Tako je Milošević tjerao Karadžića da prihvati Dayton, a Martića nažalost nije uspio

Premijer Srbije Ivica Dačić jučer je još jednom pozvao Srbe s Kosova da ne bojkotiraju izbore, inače će ostati bez pomoći Srbije. Podsjetio je i na to da je Slobodan Milošević “silom morao tjerati” lidere Republike Srpske da prihvate Daytonski sporazum, “koji je danas njezin jedini i najveći garant opstanka”, a “nažalost nije uspio uvjeriti rukovodstvo Republike Srpske Krajine i uslijedio je egzodus Srba”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:32