PIŠE INOSLAV BEŠKER

IZBORI 24. VELJAČE Konfuzna Italija iščekuje veliki obračun Montija s Berlusconijem

 AP

RIM - Talijanski povuci-potegni oko datuma sljedećih parlamentarnih izbora izgleda da se zaustavio na nadnevku 24. veljače 2013, sa čime se u srijedu uvečer načelno suglasio i predsjednik Giorgio Napolitano, ustuknuvši djelimice pred manevrima Silvija Berlusconija.

Napolitano je svojedobno naznačio da bi izbori morali biti u prvoj polovici travnja, da bi Parlament do tada morao usvojiti Zakon o stabilizaciji (koji sadrži državni proračun za 2013) i pretvoriti u zakone još nekih pet-šest reformi koje je tehnička vlada Marija Montija obznanila kao dekrete. Upravo je Berlusconijeva stranka uskratila povjerenje Montijevoj vladi, pa je Monti bio prisiljen najaviti ostavku odmah nakon usvajanja Zakona o stabilizaciji, predviđenoga za kraj ovog tjedna.

Manevar Puka slobode

Tako je onemogućena i izmjena izbornog zakona, koji je i njegov svojedobni predlagač 2006, Roberto Calderoli, nazvao svinjarijom, jer mu je svrha bila onemogućiti stabilnu većinu u Senatu kad je bilo očito da će pobijediti lijevi centar s Romanom Prodijem.

Nakon toga je ovih dana upravo Berlusconijeva stranka Puk slobode razduljila raspravu o talijanskome državnom proračunu za sljedeću godinu u Senatu. Posrijedi je očit Berlusconijev manevar, koji nastoji kupiti vrijeme i istodobno masovnom nazočnošću na televizijskim kanalima pridobiti što je moguće više izgubljenih svojih birača, kako bi preokrenuo prognoze i sebi ponovo iznudio pobjedu. Odnosno, u najmanju ruku, opet napravio konfuziju u Senatu, kao i 2006.

Manevrima se služi i Mario Monti. Odbio je stupiti na čelo desnog centra, ali je u srijedu popodne - nakon Montijeva sastanka s vođom sitnih stranaka centra demokršćaninom Pierom Ferdinandom Casinijem te sa svojim demokršćanskim ministrima Andreom Riccardijem i Enzom Moaverom - Casini dao znati da će Monti podržati njihovu grupaciju koja je kao program uzela Montijevu agendu (koju je podržala i Evropska pučka stranka, izoliravši svog člana Berlusconija).

Bersani izoliran

Tako se lijevi centar s premijerskim kandidatom Pierom Luigijem Bersanijem našao izoliranim, iako je već nekoliko prethodnih mjeseci bila kao “gotova stvar” da će Bersani s jedne, a Casini i Fini s druge strane formirati umjerenu koaliciju.

Bersanijeva grupacija po sadašnjim anketama računa na 38 posto glasova, Berlusconi na oko 15, a na toliko su računali i demokršćani, ali se sada nadaju velikom porastu, jer Monti osobno ima veću podršku od Bersanija.

Da bi konfuzija bila veća, tek u četvrtak će Parlament (možda) odlučiti broj i modalitet prikupljanja potpisa za liste koje sada nisu prisutne u Parlamentu. Vlada manevrira da olakša poziciju grupacijama koje se pozivaju na Montija, a da oteža posao stranci Ljevica-ekologija-sloboda Nichija Vendole (udruženoj s Bersanijevom Demokratskom strankom u koaliciju lijevog centra) i osobito antistranačkom Pokretu 5 zvijezda histeričnog komičara Beppea Grilla, koji također računa na 15 posto i koji bi mogao pomrsiti račune tradicionalnim strankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:40