UŽAS NA FLORIDI

IZA POPRAVNOG DOMA NAŠLI 55 DJEČJIH GROBOVA 'Naći će ih još 100'

Vjeruje se da su pokopani između kasnih 20-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća
 Damir Glibušić/CROPIX

Ostaci 55 ljudi, među kojima veliki broj djece, izvađeni su iz grobova koji su otkriveni iza bivšeg popravnog doma za dječake 'Arthur G. Dozier' na Floridi.

Istraživači sa Sveučilišta u Floridi, kojima su policija i lokalne vlasti izdale dozvolu da istražuju, počeli su kopati po neobičnom nalazištu još u rujnu. Sada je definitivno utvrđeno da se radi o ljudskim ostacima. Vjeruje se da su pokopani između kasnih 20-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Vlasti imaju šture podatke o 31 pogrebu, no pronađeno je još najmanje 20 tijela. Neka od njih pokopana su ispod drveća uz cestu.

Obdukcijom na Sveučilištu Teksas pokušat će utvrditi vrijeme i uzrok smrti.

Čak 12 obitelji javilo se u nadi da će nakon godina potrage uspjeti pronaći ostatke svojih bližnjih čiji su trag izgubili još davnih dana.

Ovell Krell iz Auburndale samo je jedan u nizu ljudi koji su se javili. Naime, njegov brat George Owen Smith poslan je u 'Dozier' kada mu je bilo samo 14 godina 1941. godine. Nekoliko mjeseci kasnije netragom je nestao.

'Nadamo se završetku ove nesretne priče. Želimo ga dostojno pokopati uz moje i njegove roditelje', kazao je Ovell.

Ova priča posebno je jeziva jer već godinama kruže priče da su se u popravnom domu događala strašna zlostavljanja i ubojstva djece. Prije pet godina nekoliko je odraslih muškaraca odlučilo podići zajedničku tužbu protiv Doma zbog, kako su tvrdili, fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja. No, tužba je vrlo brzo odbačena zbog premalo dokaza.

Ovi mladići nazivaju sebe 'momcima iz bijele kuće'. Robert Stanley jedan je od njih te tvrdi kako su u domu dječaci bili odvajani prema rasnoj pripadnosti te da se u dijelu gdje su bila smještena crna djeca nalazi još jedno groblje.

'Mislim da je u tom dijelu još sigurno 100 tijela. U jednom trenutku će ih sigurno pronaći. Jezivo je to što se tamo događalo', kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55