PROSVJED U SARAJEVU

Iz vlade ukrali i kompjutore s državnim tajnama

Na mjestu zločina dan poslije policijska vozila, policajci u crnim uniformama i strani novinari
 Dado Ruvić / CROPIX

Žutom trakom s natpisom: “Policija: mjesto zločina. Ne prilazite” danas je bila oblijepljena zgrada vlade Federacije BiH.

Krš od stakla

Svi prozori velike, duge zgrade razbijeni su u nasilnim prosvjedima u srijedu , velike kamene kocke s ograda i popločanog dvorišta leže okolo usred krša od stakla, kamenja i raskupusanih registratora federalne administracije. Staklo, krš i garež. Centrala birokratskog aparata za polovicu BiH već drugi dan je prazna: svi ministri i službenici napustili su je još u srijedu prijepodne uoči najavljenih demonstracija braniteljskih udruga Armije BiH.

Opustošena ulica

Na mjestu zločina dan poslije policijska vozila, policajci u crnim uniformama i strani novinari. Par stotina kvadrata uz jednu od glavnih sarajevskih prometnica divljački je opustošeno u samo nekoliko sati.

- Ružno. Jako ružno. Izgledalo je da će sve biti mirno - opisuje Hilmija Begović, umirovljenik i očevidac.

Sve je vidio.

- Mladež. Oni su najviše razbijali. Jesu li rođeni u ratu ili poslije, ne znam. Kao da ih je netko nagovorio - kaže.

U novinama i veteranski funkcionari i federalni premijer, čiju su ostavku tražili, uglas optužuju da je netko, neimenovan i zlonamjeran, potplatio mlade da razbijaju.

- Zbilja strašno - kaže i 17-godišnji Rasim Kerla. Nisu to bili navijači, smatra on, nego delinkventi.

Dokumenti na pijaci

- Pa snimili su ih kako kradu kompjutore, tastature, miševe - kaže Rasim.

Računala s državnim tajnama vjerojatno će se za dan-dva naći u prodaji na sarajevskim pijacama.

Većina se zgraža nad nasiljem. I baš nitko nije znao što su točno veterani tražili, zbog čega su organizirali prosvjed.

- Pa nezadovoljstvo - kaže Senad (28).

Zbog čega?

- Neispunjenih zahtjeva.

Kojih zahtjeva?

- Pa... Nemam pojma - smije se Senad.

Među 100 ozlijeđenih i 32 policajca

Šesnaest osoba je uhićeno pod sumnjom da su sudjelovali u nasilju pred Vladom Federacije BiH i veleposlanstvom SAD-a, objavila je danas policija. U neredima je dvoje ljudi teže ozlijeđeno, s frakturama lubanje, dok je ostalih stotinjak povrijeđenih, uključujući 32 policajca, prošlo s lakšim ozljedama. Demolirane su i prostorije SDP-a BiH u kompleksu Vlade, a prvi put u BiH je napadnuto i osiguranje američkog veleposlanstva.

- Ovo je još jedan dokaza da je stanje u BiH na rubu eksplozije - upozorila je Naša stranka.

Ferenčaku ‘samo’ godina zatvora za pet milijuna kn

Zloporaba položaja i ovlasti, zbog koje je Neven Jurica nepravomoćno osuđen, dosta je “popularno” kazneno djelo među državnim dužnosnicima, direktorima i političarima. Od 1 do 10 godina zatvora kažnjava se službena ili odgovorna osoba koja je s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi iskoristila svoj položaj ili prekoračila granice svoje ovlasti. Ovo su “najsvježiji” slučajevi:

- Srećko Ferenčak, političar iz HNS-a, i Petar Turković zbog afere Nanbudo dobili su po 1 godinu zatvora, a svaki je u džep stavio 5 milijuna kuna.

- Velimir Kračun, tadašnji potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, osuđen je na 1,5 godinu zatvora jer je svome prijatelju “namjestio” posao od 245.000 kuna, a novac su poslije vratili.

- Slavko Canjuga, brat bivšeg političara Zlatka Canjuge, kao direktor karlovačke Tvornice plinskih turbina dobio je priličnu kaznu od 3 godine zatvora za štetu od 65.000 kuna.

- Leo Katunarić, bivši ravnatelj ZKM-a, osuđen je na dvije godine zatvora, a njegov tadašnji zamjenik Ozren Prohić na godinu i pol, šteta je oko milijun i pol kuna.

- Zlatko Gledec, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, uvjetno je osuđen jer je namjestio radno mjesto bivšeg policajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:13