LOKALNI IZBORI

Iz Londona ANA MUHAR: Cameron se morao ispričati za poraz, laburisti se nadaju povratku na vlast

Stranka UKIP koja traži izlazak Velike Britanije iz EU zabilježila je najbolji rezultat u svojoj povijesti
 AP

Trijumf laburista, loša noć za torijevce - sažetak je lokalnih izbora koji se ovog tjedna održavaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Već po prvim rezultatima u petak ujutro popularnost laburista bila je neupitna, sa čak 38 posto udjela u glasovima, 7 posto više nego što je ostvarila konzervativna stranka i 22 posto više od njihovih koalicijskih partnera, liberalnih demokrata.

Laburisti su ostvarili većinu u pokrajinama kao što su Harlow, Essex i Great Yarmouth, kao i nekim tradicionalno konzervativnim predjelima poput Chipping Nortona i Wintey Easta, inače izborne jedinice Davida Camerona .

‘Ovo je teško vrijeme’

Najlošiji rezultati dočekali su partnere vladajuće koalicije liberalne demokrate čiji je broj predstavnika pao ispod 3000, prvi put otkad su osnovani 1988.

David Cameron ispričao se svojim “vrijednim vijećnicima” zbog gubitaka torijevskih mjesta, komentirajući: “Ovo su teška vremena i ne postoje jednostavni odgovori. Ono što moramo činiti jest donositi odluke kako bismo se nosili s dugovima, deficitom i slomljenom ekonomijom koju smo naslijedili. Mi nastavljamo s donošenjem takvih odluka jer moramo učiniti pravu stvar za državu.” Predviđa se da bi laburisti mogli osvojiti čak 700 mjesta, što bi značilo gubitak čak jedne trećine vijećnika za torijevce.

Vođa laburista Ed Miliband rezultate lokalnih izbora okarakterizirao je kao pokazatelj ponovnog povjerenja građana u stranku; smatra ih “pozivom na buđenje”. Istovremeno, neki predviđaju da su glasovi u korist laburista naznaka povoljnije izborne klime za budućnost stranke, pozivajući se na prijašnju pobjedu torijevca Borisa Johnsona na mjestu gradonačelnika Londona što je, smatraju neki, bila najava kraja mandata tada vladajuće britanske ljevice.

Unatoč uspjehu laburista, i ovoga puta Boris Johnson ostaje gradonačelnik Londona, što je gotovo jedina svijetla točka za torijevce na ovim izborima. Međutim, Cameronovo nastojanje da građani odaberu “Borisa za svaki grad” nije osobito dobro prihvaćeno kod građana gradova čiji sustav odabira čelne osobe grada nije izborni. Glasači Manchestera, Nottinghama, Bradforda i Coventryja odbili su uvođenje izbornog sustava uz argument da je takav sustav “skup i nepotreban”.

Iznenađenje je uspjeh stranke UK Independence Party (UKIP), s najboljim rezultatima u povijesti. Riječ je o stranci koja je isključiva u nastojanju da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku Uniju. Pretpostavlja se da je za uspjeh stranke zaslužna potpora dijela tradicionalnih torijevaca koji se ne slažu s Cameronovom politikom približavanja centru.

Neugodni rezovi

Iz političkih kuloara doznajemo da su ovo sumorni trenuci za torijevce. No predviđanja da bi Ed Miliband mogao postati idući premijer Ujedinjenog Kraljevstva preuranjena su.

“Ovo jest razlog za zabrinutost, ali razlika u glasovima nije tolika da bismo se bojali poraza. Na nama je da izgubljene glasove vratimo na svoju stranu”, rekao je jedan zastupnik u parlamentu iz redova torijevaca. S nastavljenom politikom rezova i neuspješnim buđenjem britanske ekonomije vratiti glasače na svoju stranu neće biti jednostavno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:56