TRAGEDIJA U BIH

IZ JAME ZENIČKOG RUDNIKA IZVUČENO POSLJEDNJE TIJELO Rudar: 'Ja se na tu dubinu više ne spuštam!'

 Elmedin Mehić/Klix.ba

SARAJEVO - Tim za spašavanje uspio je u nedjelju kasno navečer iz jame rudnika "Raspotočje" u Zenici izvući i posljednje, peto tijelo rudara koji je smrtno stradao u nesreći što se dogodila u nedjelju.

Nakon više od tri dana neprekidnog kopanja i probijanja kroz debele naslage zemlje koja je zatrpala pristupne tunele, posebno opremljeni tim uspio je oko 23 sata na površinu izvući i tijelo rudara Fejze Isakovića.

Njegovo je tijelo nakon identifikacije prevezeno u prosekturu zeničke bolnice kako bi se tamo obavila obdukcija i utvrdio točan uzrok smrti.

Iz županijskog tužiteljstva u Zenici koje vodi istragu o nesreći pojašnjeno je kako će informacija o uzrocima smrti petorice rudara biti objavljena tek nakon obdukcije tijela svih stradalih.

Za sada se nagađa kako je razlog njihove smrti gušenje otrovnim metanom koji se oslobodio u rudničkoj jami nakon pomjeranja zemlje prouzročenog potresom.

Spasioci su u subotu uspjeli izvući tijela rudara Fahira Halača, Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića.

Poginuli rudari trebali bi biti pokopani u ponedjeljak na grobljima u selima u kojima su živjeli a prije toga će u Zenici uslijediti zajednički vjerski obred.

Vlada Federacije BiH je 8. rujna kada će rudari biti pokopani proglasila danom žalosti.

PREŽIVJELI RUDAR 'U onu dubinu ja više ne ulazim. Jednostavno, ne smijem'

Jedan od rudara koji su imali sreće i preživjeli nesreću rekao je novinarima da se ne misli više spuštati na tu dubinu. Focus.ba piše da je Adnan Šišić u rudniku počeo raditi samo četiri dana prije nesreće, zajedno s poginulim Hajrudinom Bradarcem.

- Svaka me kost boli, nisam spavao, imam stresove… Katastrofa, život sam bio halalio (oprostio se). Hajro je umro pored mene. Metan ga je onesvijstio. Zajedno smo počeli raditi, zajedno smo liječnički izvadili - ispričao je Adnan Šišić novinarima. Na pitanje o povratku na posao, kaže da želi i dalje biti rudar, ali da se više neće spuštati tako duboko.

- U onu dubinu ja više ne ulazim. Jednostavno, ne smijem. Nema tu tehnike ni opreme koja može pomoći u tim situacijama. Jednostavno, kada se to desi na toj dubini, ništa ne pomaže - ispričao je Šišić. (S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:32