VATIKAN

Ivan Pavao II. uskoro i svet, a ne samo blažen

Vatikan može birati između stotina navodnih čuda koja se pripisuju bivšem Papi, a dovoljno je samo jedno
 AFP

RIM - Ivan Pavao II., Karol Wojtyla, veoma brzo će biti proglašen svetim - najavljuje uoči njegove sutrašnje beatifikacije rimska la Repubblica, pozivajući se na najupućenijega: prefekta Kongregacije za kauze svetih Angela Amata.

Minuciozan postupak

Dok je za prvi stupanj uzdizanja na slavu oltara, beatifikaciju, potreban minuciozan postupak provjere je li pokojnik posjedovao svih sedam temeljnih kršćanskih krjeposti u junačkim količinama, te je li ubijen kao mučenik za vjeru odnosno je li medicinski pa teološki obrazloženo da je po njegovu zagovoru Bog učinio kakvo čudo - za “promaknuće” iz statusa blaženika u status sveca potrebno je “samo” još jedno čudo Božje.

Neumorni postulator

Kada je počeo proces beatifikacije prijavljeno je gotovo 300 navodnih čuda Wojtylinim zagovorom samo u prvoj godini njegove smrti. Jedno od njih je postulator kauze, mons. Slawomir Oder odabrao za beatifikaciju: ozdravljenje francuske redovnice Marie Simon-Pierre od parkinsonizma odnosno, kako je naknadno precizirano, baš od neizlječive Parkinsonove bolesti.

U međuvremenu postulator nije mirovao: sa svih strana svijeta prestigli su podaci o slučajevima u kojima se Božja milost izlila na one koji su zagovor kod Boga molili od sutrašnjega bl. Ivana Pavla II. - rekao je Marcu Ansaldu kardinal Amato, objasnivši: “Sada je na postulaturi da izabere jednu, da se odluči, naravno uz pomoć specijalista, liječnika i znanstvenika, koju treba uzeti u obzir kako bi se prišlo pravnom ispitivanju čuda.”

Kontroverzni slučaj

Oderov uži izbor čuda za beatifikaciju usredotočio se, uz sestru Simon-Pierre, na tri navodna čuda, u Rusiji, Italiji, odnosno Argentini. Moguće je da će za kanonizaciju odabrati jedno od ta tri, a možda je u međuvremenu iskrsnulo i neko jasnije, koje ne bi izazvalo prijepore poput onih oko časne sestre Marie Simone-Pierre, što je beatifikaciju usporilo za oko pola godine.

Ako ovaj put sve bude išlo glatko, kanonizacija Ivana Pavla II. mogla bi biti već na njegov liturgijski spomendan u svetačkom kalendaru, 22. listopada 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:58