RASKOL U VLADI

Italija: Marginalizirani Fini sad napušta Berlusconija

Nakon niza medjskih insinuacija, sada je sasvim jasno da je sukob ozbiljno kulminirao
 AP

RIM - Raskid političkog braka između Silvija Berlusconija (predsjednika talijanske Vlade) i Gianfranca Finija (predsjednika Zastupničkog doma) prijeti raspadom i vladajuće stranke i vladajuće koalicije u Italiji, a bogme i izvanrednim parlamentarnim izborima.

Berlusconi i Fini, suosnivači desničarske stranke Puka slobodâ našli su se, nakon duljeg razdoblja indirektnog medijskog prepucavanja, oči u oči na ručku s aspektima posljednje večere, dakako u četvrtak. Ondje je, tvrdi Corriere della Sera, Fini predbacio: „Abdicirao si od svoje dužnosti. Ja sam marginaliziran. Liga te ucjenjuje. Ekonomija je u Tremontijevim rukama. Trideset posto Puka sloboda, dodijeljenih Nacionalnoj alijansi, čine ljudi koje si kupio.“

Obojica su nakon toga odbili dati izjave, ali očito su dobro instruirali svoje pobočnike. Finijevac Italo Bocchino (vođa parlamentarne skupine Puka sloboda) najavio je mogućnost izdvajanja u posebnu parlamentarnu grupu, a berlusconijevac Vito Schifani (predsjednik Senata) izjavio je da bi raspad koalicije nužno vodio u nove izbore. Naime, upravo se Berlusconi derao kao grešni jarac kad je nakon ostavke njegove vlade 1994 ishitrena nova većina u parlamentu pod vodstvom njegova dotadašnjeg ministra Lamberta Dinija. Berlusconi to nije mogao nikada oprostiti tadašnjem predsjedniku Republike Oscaru Luigiju Scalfaru.

Načulo se da je Fini uzeo 48 sati da bi odlučio što će, ali ako je suditi po glavnom naslovu u petak u Giornaleu, listu u vlasništvu braće Paola i Silvija Berlusconija sam premijer je već prelomio koplje. Naslov glasi: „Fini odlazi, baš dobro“. I prenosi Berlusconijevu tezu da će Finija ionako slijediti „tek 8-9 ljudi“. Uostalom, upravo je preko tog lista Berlusconi (skriven iza glavnog urednika Vittorija Feltrija) mjesecima tukao Finija teškom verbalnom artiljerijom, predbacujući mu suru nezahvalnost: da je Berlusconi iskopao Finija i njegove neofašiste iz geta i doveo ih u salone vlasti, a da Fini vazda podbada i protuslovi.

Fini se mjesecima suprotstavljao onim aspektima talijanske unutrašnje politike na kojima insistira koalicijski partner vladajuće stranke, ksenofobna Sjeverna liga, koja je na nedavnim oblasnim izborima zabilježila znatan napredak. S druge strane, Puk sloboda nazaduje i sada ima otprilike istu podršku kakvu je prije fuzije s tadašnjom Finijevom postfašističkom Nacionalnom alijansom imala sama Berlusconijeva privatna stranka Forza Italia.

Obračun je tek počeo: nakon Predsjedništva Puka sloboda u petak uvečer, u sljedeći četvrtak se sastaje Nacionalna uprava Puka sloboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:32