PRIPREME ZA IZBORE

Italija: Izbor ljevice odlučuje o Berlusconijevu povratku

 AP

Postdemokršćanin Matteo Renzi (37) i postkomunist Pier Luigi Bersani (61) plasirali su se u drugi i zaključni krug predizbora za premijerskog kandidata lijevog centra na proljetnim parlamentarnim izborima u Italiji. Oko 3,1 milijuna članova stranaka te koalicije izišlo je u nedjelju na predizbore, pokazujući očito da postoji interes i za stranačku politiku kada se ona ne odvija samo “u višim sferama”.

Zazivanje ‘novog’

Favorit Bersani, politički tajnik Demokratske stranke (PD), dobio je 44,9 posto glasova, 35,5 posto dobio je firentinski gradonačelnik Renzi (također PD), a 15,6 posto Nichi Vendola (54), tajnik neokomunističke stranke Ljevica-Ekologija-Sloboda (SEL) i predsjednik oblasti Apulije, gdje je predvodnik koalicijske liste lijevog centra.

Renzi je političar američkog tipa, rječit i blagoglagoljiv, predvodnik tzv. “furdaša”, jer je zahtijevao da se na “furdu”, u raspremu, pobacaju svi stari kadrovi u ime “novoga”, nejasno definiranoga ali vazda fascinantnoga. Zato su od kandidatura odstupili Massimo D’Alema (63) i Valter Veltroni (57). Smatra se da Renzi ima više šanse oteti glasače s centra i desnog centra.

Upravo zato je Silvio Berlusconi (76) odgodio za tjedan poslije drugog kruga predizbora na lijevom centru svoju odluku hoće li se vratiti na čelo svoje stranke, hoće li joj mijenjati ime, ili će učiniti što treće. Na taj način je njegov Puk slobode (PdL) sveden na zavisnu varijablu lijevog centra. I ta je stranka najavila predizbore za novog vođu, Berlusconijeva nasljednika, za tri tjedna - ali nitko ne zna hoće li biti održani ti predizbori (za koje je Angelino Alfano prikupio 100.000 potpisa, deseterostruko više od nužnoga, a Giorgia Meloni 60.000).

Odlaze postfašisti?

I Berlusconi tvrdi da je potrebno “novo”, pa tradicionalno smatra da je to “novo” samo on, kad nema klona. Alfano bi, dezavuira li ga opet Berlusconi koji ga je politički izmislio, mogao odstupiti s dužnosti stranačkog tajnika. S druge strane se šuška da nekadašnji neofašisti Ignazio la Russa i Maurizio Gasparri, koji su Berlusconiju prišli s nekadašnjom Nacionalnom alijansom, pripremaju odcjepljenje i formiranje nove postfašističke nacionalne eurodesnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:52