SVAĐA OKO AQUARIUSA

ITALIJA I FRANCUSKA ISTUPILE SA ZAJEDNIČKIM PRIJEDLOGOM Macron i Conte žele osnovati europske centre za azil u Africi

Vlasti dviju država žestoko su se izvrijeđale zbog broda s migrantima, do te mjere da je bio upitan i susret dvaju državnika.  No, isprike su učinile svoje
Emmanuel Macron i Giuseppe Conte
 Philippe Wojazer / REUTERS

Zaiskrilo je u odnosima Italije i Francuske. No, bila je to, čini se ipak bura u čaši vode. Naime, zamalo nije došlo do planiranog sastanka predsjednika Emmanuela Macrona i novog talijanskog premijera Giuseppea Contea. Što se dogodilo?

Italija, odnosno novi njezin ministar unutarnjih poslova, populist Matteo Salvini, odbio je dati talijansku privolu za pristajanje broda Aquarius s izbjeglicama iz sjeverne Afrike. Brod s migrantima tako se našao bespomoćan na pučini (kasnije će uskočiti Španjolska i njezin novi premijer Pedro Sánchez, koji će prihvatiti brod s imigrantima) i francuski dužnosnici nisu na to dobro reagirali. Šef Macronove stranke Naprijed Republika Gabriel Attal rekao je da mu je mučno od talijanskog postupka, a Macron je iz Elizejske palače poručio da se Italija ponaša neodgovorno te je postupak da ne primi izbjeglice nazvao “ciničnim”.

Migrants are rescued by staff members of the MV Aquarius, a search and rescue ship run in partnership between SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres in the central Mediterranean Sea, June 10, 2018. Picture taken June 10, 2018. Karpov/handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Karpov/handout / REUTERS
Brod Aquarius

Poziv

Francuska packa novoj vlasti u Italiji nije dobro sjela i svi su stali na prednje noge jer napetosti na liniji Rim - Bruxelles traju već dulje vrijeme zato što se sadašnja talijanska vlada smatra antieuropskom. Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, inače šef desničarske Lige, odmah je uzvratio da bi trebalo otkazati sastanak Conte i Macrona te da Italija neće plesati kako Bruxelles traži, nego će gledati prvo interese Rima. Javio se i predsjednik Italije Sergo Mattarella, koji je zatražio da se Francuska ispriča zbog “neprimjerenih riječi” upućenih prijateljskoj državi.

Francuski predsjednik Macron nakon toga je telefonom nazvao Giuseppea Contea te se posuo pepelom i sve izgladio. Francuski je predsjednik uvjerio talijanskog premijera da nije mislio uvrijediti Italiju i da je komentirao samo slučaj broda Aquarius te da će se o izbjeglicama razgovarati na sastanku. Naime, Matteo Salvini već je najavio da Italija neće postati imigrantski “hot spot”. Iz Pariza i Rima poručuju da je situacija u Europi, pogotovo s migrantima, takva da dvije zemlje moraju razgovarati. Francuska je obećala pomoći Italiji kao zemlji koja prima najviše imigranata iz Afrike, ali i izraditi zajedničku europsku strategiju za Libiju, a usto s Conteom želi provjeriti koliko će Italija biti lojalna Bruxellesu, s obzirom na to da je ovo najantieuropskija vlada od Drugog svjetskog rata. Razgovaralo se navodno i o sudbini eura i eurozone, jer se u Italiji najavljivalo i moguće odustajanje od eura, iako su istraživanja pokazala da se više od 60 posto Talijana tome protivi.

Migrants sit on the deck of the MV Aquarius, a search and rescue ship run in partnership between SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres in the central Mediterranean Sea, June 12, 2018. Karpov / SOS Mediterranee/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Karpov/SOS Mediterranee/Handout / REUTERS
Brod Aquarius

Poruka

I dok su Macron i Conte ipak pružili ruku jedan drugom te se, kako je kasnije objavljeno, usuglasili oko prijedloga da bi trebalo uspostaviti europske centre za azil u zemljama iz kojih imigranti dolaze, španjolski premijer Pedro Sánchez uputio je apel “za novu Europu u kojoj neće prevladavati nacionalni egoizmi”, što se shvatilo i kao “ imigracijska” poruka novim talijanskim vlastima. Sánchez je digao glas zbog podjela u vezi s migracijskom politikom u zemljama članicama EU.

Španjolski je premijer na Twitteru odgovorio Mauriziju Martinu, glavnom tajniku Talijanske demokratske stranke, koji mu je čestitao na “plemenitoj odluci” da primi više od 600 migranata koje je spasio brod Aquarius. “Dragi Maurizio, spremni smo zajedno raditi za novu Europu, u kojoj neće prevladavati nacionalni egoizmi”, napisao je Sánchez. No, to je pitanje sada zatreslo i vladu kancelarke Merkel, čijoj se politici prihvaćanja migranata protivi i njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. I dok su se Španjolska i Francuska obrušile na Italiju, sa Salvinijevim su se mjerama solidarizirale Mađarska i Slovačka.

Prilikom susreta s Conteom, Macron je također pozvao na veću solidanost i istaknuo kako su potrebne dubinke reforme pravila oko azila u Europskoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se najviše zalaže za prava imigranata, pa je na neki način i “majka izbjeglica”, sve se više susreće s otporima u vlastitoj vladi, ali i u njemačkoj javnosti, zbog svoje liberalne izbjegličke politike. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer otvoreno se u tome suprotstavlja kancelarki Merkel, a i najnovija istraživanja pokazuju da se i njemačka javnost sve više protivi takvoj otvorenoj politici prihvata imigranata. Naime, čak 62 posto Nijemaca je za to da se imigranti vrate u svoje zemlje, a njih 83 posto podržava da se ubrza deportacija imigranata u zemlje odakle su došli i nezadovoljni su birokratskim postupcima koji usporavaju “brzo djelovanje”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:40