VIRTUALNOJ TRŽNICI USPOSTAVLJEN VELIKI RAČUN

Italija: eBay nam mora platiti 77 milijuna eura zbog utaje

Talijanska državna Agencija prihoda poslala je na račun globalne virtualne tržnice eBay papren račun od 76,8 milijuna eura: 21,2 milijuna za utajeni porez, te još 55,6 za globe i kamate - piše najnoviji rimski l’Espresso. Financijska straža je, naime, utvrdila da eBay obavlja mnoge transakcije na talijanskom tlu, ali za njih ne plaća ni cent poreza.

Za eBay, kadar zaraditi samo lani 2,6 milijardi dolara, to i nije neko opterećenje - ali posrijedi je princip: zašto platiti porez, kada novac može bez poreza u džepove vlasnikâ? Stoga je odmah uložio priziv Poreznom povjerenstvu u Milanu.

Državna riznica

Financijska straža (sudska policija u nadležnosti Ministarstva privrede) u međuvremenu češlja i druge internetske operatere koji su ekspanzijom smartphonea i tableta nabubrili svoje novčanike. Na redu su navodno Apple, Google, Amazon i Facebook, preko kojih se također prodaju programi, igrice, knjige i svakakva druga čuda, a da od toga u vječno gladna usta državne riznice ne kapne čak ni porez na dodanu vrijednost.

Njihovi menadžeri tvrde da njihove tvrtke ne utajuju porez, da su proučile porezne zakone u Evropi te da su stvorili najefikasniju moguću strukturu udovoljavanja poreskim obavezama. Zapravo, ili primaju uplate na račune u klasičnim poreznim rajevima, ili u onim evropskim državama koje su spremne prihvatiti paušalni ugovor bez obzira na promet, jer nisu toliko velike da im i to što utrže ne bi značilo mnogo: u prvom redu Luksemburg i Irska, te Nizozemska. Nevolja za internetske tržnice nastaje kada su i prodaja i kupnja u istoj zemlji, dakle kada roba promijeni vlasnika ne napustivši Italiju, jer je teško dokazati da je obavljena na Kajmanskim otocima a ne u republici čiji je dugogodišnji premijer u Morettijevu filmu nazvan Kajmanom.

Totalni utajivači

Bilo bi zanimljivo doznati koliki porez u Hrvatskoj plaćaju eBay i Amazon, čija roba nesumnjivo stiže i na hrvatske adrese. Financijska straža je lani u Italiji otkrila novih 8617 “totalnih utajivača”, tj. osoba koje nisu prijavile prihod, iako bi na nj morali platiti ukupno 22,7 milijardi eura poreza, od ukupno 39 milijardi, koliko je otkriveno kao utaja. Kontrole su otkrile da svaki četvrti fiskalni račun nije bio u skladu s propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46