SJEVERNA LIGA PRONEVJERILA MILIJUNE

Italija: Bossi odstupio pritisnut podacima o korupciji

Umberto Bossi je u četvrtak popodne podnio, kaže, neopozivu ostavku na dužnost tajnika Sjeverne lige za neovisnu Padaniju, stranke koju je osnovao kao Lombardsku ligu 1982, i kojoj je od tada bio ni od koga osporavani vođa i gospodar.

Njegova Sjeverna liga, rasistička i, naizmjenično, separatistička i autonomistička stranka koja je svejedno u posljednjih 20-ak godina često vladala Italijom u savezu sa Silviom Berlusconijem, isticala je kao glavnu parolu: “Roma ladrona, la Lega non perdona” (Rim je kradljiv, Liga ne oprašta). Svoju mržnju je istresala ponajviše na muslimane, Afrikance, Sicilijance i Napolitance.

Crni fondovi

Dva dana ranije upravo su istražitelji iz Napulja obznanili istragu o tome koliko je javnog novca - isplaćenoga Sjevernoj ligi “za naknadu izbornih troškova” - završilo u rukama Bossijevih najbližih suradnika, njegovih sinova i druge žene. U četvrtak je obznanjeno da se u prisluškivanim razgovorima nalaze podaci o novcu koji je sam Bossi davao “na crno” i za koji istražitelji smatraju da je plod mita, te o novcu koji je podjednako “na crno” isplaćivan Bossiju, bivšem ministru Robertu Calderoliju, dopredsjednici Senata Rosy Mauro itd. U utorak je odstupio Francesco Belsito, Berlusconijev donedavni doministar i rizničar Sjeverne lige. On je već bio na udaru kad je otkriveno da je dio stranačkog novca uložio u Tanzaniji, na užas svojih rasističkih drugova.

Udarac prije izbora

Njegova ostavka je ipak iznenađenje i, bude li usvojena, golem udarac Ligi samo nekoliko tjedana prije svibanjskih lokalnih izbora, na kojima je Sjeverna liga kanila na sjeveru Italije nadmašiti Berlusconijev Puk sloboda. Završni je udarac bilo vjerojatno to što su karabinijeri u četvrtak pretresli Belsitov sef u Zastupničkom domu i našli fascikl naslovljen “The Family” s dokumentima o novcu za Bossija i članove njegove obitelji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:34