ODNIO ŽIVOTE 150 LJUDI

ISTRAŽITELJI OTKRILI JEZIV DETALJ 'Lubitz je ranije istog dana već vježbao rušenje aviona'

 AFP

Kopilot aviona Germanwingsa osumnjičen da je 24. ožujka namjerno survao avion u francuske Alpe i ubio 150 putnika, vježbao je manevar smanjivanja visine i na prethodnom letu, piše njemački Bild, ne isključujući mogućnost da je već tada možda želio srušiti zrakoplov.

Tužitelji, naime, vjeruju kako je 27-godišnji Andreas Lubitz zaključao vrata kokpita i usmjerio avion koji j letio iz Barcelone prema Duesseldorfu u planine.

Bild, citirajući izvore bliske Francuskom uredu za istrage i analize (BEA), tvrdi kako u preliminarnom izvješću koje BEA namjerava objaviti u srijedu piše da je Lubitz vježbao manevar smanjivanja visine leta dok je avion letio iz Duesseldorfa za Barcelonu istog dana kad se dogodila nesreća.

Izvori su kazali za Bild kako u BEA-inom izvješću piše o 'neutemeljenom kontroliranom poniranju koje je trajalo nekoliko minuta, a za koje nema aeronautičkog opravdanja'.

Lubitz je patio od teške depresije, a na internetu je prije tragedije istraživao načine kako počiniti samoubojstvo. U njegovom domu pronađena je rastrgana liječnička dokumentacija koja pokazuje kako Lubitz nije smio letjeti tog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:50