HIGIJENSKE NAVIKE

ISPOVIJEST UGLEDNE NOVINARKE 'Ne tuširam se, prljava sam i ponosim se time. Dosta smrdljive paranoje!'

Ako je čistoća najbliža pobožnosti (u što sumnjam), onda je i ovo istina – što se više hvališ s njom, tim si sumnjiviji, piše novinarka Rowan Peeling u odgovoru na rezultate istraživanja o higijenskim navikama Britanki.

Čudi me koliko ljudi inzistira na tome da mi kažu kako se tuširaju dvaput tjedno – kao da su Majka Tereza osobne higijene.

Kakvu to prljavštinu nastoje očistiti? Teško je pritom ne pomisliti na grozničave pokušaje Lady Macbeth da s ruku skine krv svog kralja.

I zato, nakon što sam pročitala kako se četiri od pet Britanki ne tušira svakodnevno, zapljeskala sam našem zdravom razumu. Ako živite u hladnoj klimi, niste trgovac ribom i vaše se fizičke aktivnosti svode na odlazak u trgovinu, čemu onda trošiti toliku vodu?

'Samo skidaš esencijalna ulja sa svoje kože i mijenjaš ih gnojivom', rekla bi moja baka.

No, sastavljači spomenutog istraživanja zgroženi su rezultatima. Zgroženi i užasnuti priznanjem dvije trećine žena koje kaže kako u krevet liježu sa šminkom.

Takva reakcija ne treba vas čuditi kad znate da je istraživanje naručila kozmetička tvrtka Flint + Flint. Proizvođači 'namaza' ne mogu prosperirati ukoliko žene nisu u stalnom stanju smrdljive paranoje – mažući, tonirajući i vlažeći svaku epidermu na svojoj koži.

Tvrdoglave i aljkave žene, poput mene, smanjuju njihov profit jednostavnim štrajkom protiv sapuna.

Čangrizave i ponosne – to je dio ostavštine britanske žene. Poznate smo širom svijeta po svojim nesanitarnim navikama. Jednom sam prilikom bila gošća na večeri u Kaliforniji. Domaćica se žalila na niske higijenske standarde svoje buduće snahe.

Moj je prijatelj na to galantno rekao: 'Ne može biti gora od Rowan – ona se jednom nije kupala punih tjedan dana'. Domaćica je bez pardona odgovorila: 'To nije isto, britanske su žene oduvijek prljave. Previše vremena provode s psima, a u seoskim kućama ionako nema tople vode i kupaonica kraj spavaćih soba'.

To je svakako istina, bar kad je u pitanju moje djetinjstvo, piše Rowan Peeling . U kućici u kojoj sam odrasla, kraj puba mojih roditelja, bilo nas je petero djece, dvije mačke, zamorac i samo jedna kupaonica.

Kupali smo se jednom tjedno, po unaprijed utvrđenom rasporedu, a mene bi uvijek zapalo kupanje u prljavoj vodi i brisanje vlažnim ručnicima. No, i to je bilo bolje od ledenog tuširanja kojem je bio izložen moj suprug dok se školovao u internatu.

Sad možda shvaćate zašto u mom domu nemamo fetiš na svakodnevno pranje. Sinove energično peremo kad god se za tim ukaže potreba, ali nikad nisam provodila tiraniju svakodnevnog kupanja. Četrdeset minuta igranja, škakljanja i pričanja priča čine mi se daleko važnijim od kupanja prije spavanja.

Prilikom renovacije kupaonice kupili smo tuš-kabinu, ali nikad nismo našli volje da je instaliramo. Dvije je godine stajala oslonjena o zid dok je na kraju nisam poklonila svojoj sestri.

Više preferiram staromodne, dugotrajne kupke čak i kad mi treba par dana da pronađem vremena za cijeli ritual kupanja – od puštanja vruće vode do dugotrajnog čitanja u kadi uz čašu viskija.

Svakodnevno ispiranje još je jedan oblik preženstvenosti. Sugerira da ste pojačali grijanje kako biste se mogli tuširati u bilo koje doba dana, bez da se smrznete nakon što izađete ispod tuša.

Također sugerira da više puta dnevno prakticirate vruć seks s muškarcem koji vas obožava te da ste uvijek svježi u slučaju da mu privučete pozornost.

Takvi 'čistoholičari' mogu vas napraviti aljkavim čim vam se primaknu, obučeni u bijele, lanene majice.

U takvim trenucima povratim ravnotežu u svoj svemir prisjećajući se ovih rečenica iz 'Velikih očekivanja' Charlesa Dickensa:

'Gospođa Joe bješe domaćica koja nadasve voli čistoću, ali također i prava umjetnica u tome da svoju čistoću učini neprijatnijom i nepodnošljivijom od same prljavštine. Čistoća je najbliža pobožnosti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01